Királybegónia (Begonia rex) gondozása

Begonia rex
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A királybegónia (Begonia rex) bemutatása, gondozása

Begonia rex

Begonia rex ‘Escargot’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Montrealais

A királybegónia a begóniafélék családjába tartozik, Ázsia, Afrika és Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein honos. A királybegónia a levélbegóniák közül az egyik legismertebb fajnak számít.

Az első királybegóniák 1858-ban érkezetek Európába és lényegében azóta, szinte megállás nélkül nemesítik és születnek a szebbnél szebb királybegónia változatok.

Elhelyezés, hőmérséklet

A királybegónia helyéül válassz világos, de tűző naptól védett, kellemesen meleg szobahőmérsékletű, legalább 16fokos helyiséget.

Öntözés, tápoldatozás

Begonia rex

Begonia rex / Kép forrása: Pixabay.com

Az öntözés és a tápoldatozás során fontos a mértékletesség. Öntözd rendszeresen, de mértékkel a növényt, ne hagyd, hogy kiszáradjon a földje, de azt se, hogy álljon a vízben. A királybegónia esetében különösen kerülendő mindkét állapot. Tápoldatozni elég tavasszal és nyáron kéthetente kis töménységű tápoldattal.

Párásítás

A királybegónia kedveli a kellemesen párás levegőt, a közvetlen párásítást viszont nem szereti. Ha a leveleit vízzel permetezed, akkor a levelek foltosodni kezdenek.

Alkalmazz közvetett párásítást, állítsd a növény cserepét kaviccsal és vízzel töltött tálcára.

Átültetés

A királybegóniát elég átültetni akkor, ha kinőtte a cserepét. Az átültetést időzítsd tavaszra, ilyenkor A típusú virágföldbe ültesd át a növényt.

Szaporítás

Szaporítani dugványozással tudod, kellemesen meleg talajban, levél vagy gyökérdarabokkal. Próbálkozhatsz rizómaosztással is, ha ezt a módszert választod, akkor az átültetéssel egy időben végezd el a rizómaosztást.

Kártevők, betegségek

Ha a királybegóniát nem megfelelő helyen tartod, vagy valamilyen gondozási hibát követsz el, előfordulhat gyökérrothadás és lisztharmat, valamint megtámadhatják a növényt fonálférgek is.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Montrealais

Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek