Így gondozd a korallvirágot, hogy nálad is virágba boruljon!

tömött korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetén őshonos pozsgás növény. Magyarországon is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírhatod, így éven át csodálhatod sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsd sötétben a növényt, takard le, vagy helyezd egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveld tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

1. Öntözés, elhelyezés, tápoldatozás

Kerüld a túlöntözést, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz. Elhelyezésekor világos helyet keress számára, a korallvirág kifejezetten igényli a fényt, fényhiányos helyen megnyúlik.

Mivel a virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért gondoskodj a tápanyagok pótlásáról, kéthetente történő tápoldatozással.

2. Párásítás

A korallvirág nem kényes a levegő páratartalmára, a szoba szárazabb levegője sem okoz számára különösebb problémét, így a közvetett vagy közvetlen párásítás gondját leveszi a válladról, nem kell külön párásítanod.

3. Metszés, átültetés

Az elnyílt virágokat azonnal vágd le a tőről. A virágzás befejeztével végezd el a zöld részek metszését is, így dús, tömött, virágzó bokrot nevelhetsz.

Ha szükségessé válik a korallvirág átültetése például mert a földje rossz szerkezetűvé vált és tápanyag tartalma is kimerült, akkor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldbe ültesd át.

Videó a korallvirág gondozásáról:

Összefoglalva:

Elhelyezés: a korallvirág helyéül napos, vagy világos helyet keress, fényhiányos környezetben csúnyán megnyúlik.

Újravirágoztatás: 6 héten keresztül, naponta 14 órán át legyen sötétben a növény, a fennmaradó időben világos helyen tartsd.

Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, mivel pozsgás növény, ezért leveleiben nedvességet tárol.

Tápoldatozás: a virágzáshoz sok tápanyagra van szükség, ezért ha szeretnél a korallvirág virágaiban gyönyörködni, tápoldatozd kéthetente.

Párásítás: a levegő páratartalmára nem kényes, nem szükséges a párásítással foglalkoznod.

Metszés: metszésre azért van szükség, hogy ösztönözd a virágzást, és hogy a növényed megőrizze, bokros, tömött formáját. Az elszárad virágokat azonnal vágd le, és a virágzás után a zöld részeket is vágd vissza.

Átültetés: az átültetéshez lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet használj. Az átültetésre akkor lehet szükség, ha a talaj szerkezete már rossz, tápanyag tartalma pedig kimerült.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Forrás: Hobbikert