Lizantusz (Eustoma) gondozása

liziantusz
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A liziantusz bemutatása és gondozása

liziantusz

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tatters ✾/ Licence: CC BY-SA 2.0

A liziantusz, nagyvirágú préritárnics, lisianthus, vagy lizike (Eustoma russellianum) Észak-Amerikában és Mexikóban évelő növény.

Magyarországon egynyári dísznövényként a kertbe kiültetve, valamint alacsonyabb termetű változatait szobanövényként is tarthatod. A virágüzletekben gyakran árulják vágott virágként is, mivel virágai nagyon tartósak, hetekig is díszíthetnek.

A különböző fajták között alacsony és középtermetűek egyaránt léteznek, tölcséres szimpla vagy telt virágaik a szár végén nyílnak nyáron. A nagyon mutatós virágok fehér, világos lila, lila és rózsaszín árnyalatokban játszanak.

liziantusz

Kép forrása: Pixabay.com

A liziantusz fényigényes növény, akkor fejlődik a legszebben, ha napos, világos helyen, semleges kémhatású, jó szerkezetű talajba ültetve neveled. A bőséges virágzást, valamint a növekedést rendszeres öntözéssel biztosíthatod, ne öntözd túl, de tartsd a földjét kissé nedvesen.

A liziantusz, sajnos a gombás és vírusos betegségekre is érzékeny növény. Itt olvashatsz részletesen a növénybetegségekről: A szobanövények ellenségei – Gombák, vírusok, baktériumok

Szaporítani magvetéssel tudod, ami elég lassú folyamat. Magjai fényre csíráznak, beltérben vesd el őket a tél második felében. Ha sikerrel jártál, a palántákat a fagyveszély elmúltával ültetheted ki a szabadba.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Tatters ✾/ Licence: CC BY-SA 2.0; Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
liziantusz

Hasonló cikkek