Majomfa (Crassula ovata) gondozása, teleltetése, metszése, betegségei

majomfa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A majomfa (Crassula ovata) bemutatása, gondozása

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

A majomfa, vagy pozsgafa (Crassula ovata) a varjúhájfélék családjába tartozik, Dél-Afrikában őshonos növény, melyet itthon szobanövényként tartunk.

Közel 300 Crassula fajt ismerünk, ezek közül a Crassula ovata és a Crassula arborescens kerül leggyakrabban a kertészetek és boltok polcaira. 

Elhelyezés, hőmérséklet

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rüdiger Kratz, St. Ingbert

A majomfa számára a világos vagy napos, de nem közvetlenül a napon lévő hely a legmegfelelőbb. Nyáron meleg helyet igényel, szabadban is tarthatod esőtől védett helyen, télen hűvösebb helyen, 10 fok körüli hőmérsékleten neveld tovább. Ha a téli időszakban túl meleg helyen van, hajtásai megnyúlnak, és könnyen ledobja leveleit.

Öntözés, tápoldatozás

Nyáron, ha szabadban van öntözd kissé bővebben, lakásban tartsd mérsékelten nyirkosan, télen szinte teljesen szárazon. Tápoldatoznod elég a nyári időszakban kaktusztápoldattal havonta egyszer.

Átültetés, szaporítás

majomfa

Kép forrása: Pixabay.com

Átültetned csak akkor kell, ha már kinőtte a cserepét, vagy nagyon elhasználódott a földje. Az átültetéshez homokkal kevert B virágföldet használj.

Ahogy a majomfa növekedik egyre súlyosabbá válik, ezért nehéz, erős cserépbe érdemes ültetned. Szaporítani tőzeg-homok keverékében lehet fejdugvánnyal gyökereztetve. A vágási felületet néhány napig hagyd száradni.

Kártevők és betegségek

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

Bár annyira kényes növény, ha télen túlságosan meleg helyen tartod, akkor megtámadhatják a viaszos pajzstetvek. Gyökértetvek okozhatnak még problémát a kártevők közül.

Összefoglalva:

majomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Holger Casselmann

Elhelyezés: Napos, vagy világos, nyáron meleg, télen 10fok körüli hőmérsékletű helyet keress számára.

Öntözés: átlagos vízigényű növény, földjét tartsd mérsékelten nedvesen, télen az sem baj, ha szinte teljesen száraz a földje.

Tápoldatozás: tápoldatoznod nem kell túl gyakran, elég a nyári időszakban tápoldatozni, havonta egyszer kaktusztápoldattal.

Átültetés: átültetni akkor kell, ha már rossz állagú a földje, vagy kinőtte a cserepet amelyben tartod. Az ültetéshez a homokkal kevert B virágföld a legjobb.

Szaporítás: szaporítani fejdugvánnyal lehet, melyet homok és tőzeg keverékében gyökereztethetsz meg.

Kártevők és betegségek: viaszos pajzstetvek támadhatják meg, ha télen túl meleg helyen tartod. Ha télen túl meleg helyen van, hajtásai megnyúlnak és ledobja a leveleit. Időnként gyökértetvek is megtámadhatják.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Rüdiger Kratz, St. Ingbert

Wikipédia / Szerző: Holger Casselmann

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

Wikipédia / Szerző: Averater

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek