Nebáncsvirág (Impatiens) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása – nebáncsvirág fajták képekkel

törpe nebáncsvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A nebáncsvirág vagy pistike mutatós egynyári dísznövény, gyakori növénye a kerteknek, közterületeknek is. Egyes hibridek szobanövényként is tarthatók. Alacsony termetű törpe fajtáját ágyásszegélyként, valamint balkonládába is ültetheted.

Ebben az írásomban 3 nebáncsvirág (Impatiens) fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt, valamint részletesen leírom, hogyan tudod szaporítani ezt a növényt.

1. Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) bemutatása, gondozása

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe nebáncsvirág, vízifukszia vagy még ismertebb nevén pistike (Impatiens walleriana) alacsony termetű, bokros növekedésű, hazánkban rendkívül népszerű egynyári dísznövény.

Hosszú virágzási idő jellemzi, élénk sokféle színváltozatban előforduló virágaiban az első fagyokig is gyönyörködhetsz. Sokféleképpen felhasználható dísznövény, jól mutat csoportosan ültetve, balkonládában, vagy ágyások szegélyeként is.

Fényigénye kissé ellentmondásos, mert bár igényli a fényt, árnyékosabb fekvésben érzi igazán jól magát, legjobb, ha olyan helyet keresel számára, ahol a déli, délutáni erős napsugárzástól védve van.

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Ha törpe nebáncsvirágot szeretnél tartani, készülj fel arra, hogy rendszeres öntözést igényel, kifejezetten magas vízigényű növénnyel lesz dolgod.

Virágzását tápoldatozással ösztönözheted. Abban az esetben, ha a hajtások túlságosan hosszúvá válnak, szükség lehet visszametszésre, ezzel szebb formát, és bővebb virágzást érhetsz el.

Kártevők közül tetvek és atkák is megjelenhetnek, de számolnod kell gombás megbetegedések kockázatával is. Szaporítani magvetéssel és dugványozással tudod.

2. Új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) bemutatása, gondozása

Impatiens hawkeri

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) hazánkban egynyáriként tartott alacsony vagy közepes termetű növény, mely jó választás balkonládába vagy a kert árnyékosabb részeibe való ültetésre is.

A bokros növekedésű növény levélzetét sötétzöld árnyalatú, fogazott szélű, bordó erezetű levelek alkotják. Piros, rózsaszín, fehér, narancssárga vagy cirmos virágai, nagyon hosszan, tavasz végétől egészen az őszi fagyokig díszítenek.

Az új-guineai nebáncsvirág világos, félárnyékos helyre ültethető növény, mely bár fényigényes, a tartós tűző napot nem szereti. Talajok közül a humuszos talajt kedveli leginkább. Rendszeres öntözést igényel, akkor fejlődik legszebben, ha földjét mindig kissé nyirkosan tartod.

Világos, hűvös helyen visszavágva átteleltetheted. Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a levéltetveket és a pajzstetveket lehet megemlíteni. Szaporítani magról és dugványozással lehetséges.

3. Kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) bemutatása, gondozása

kerti nebáncsvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dinesh Valke / Licence: CC BY-SA 2.0

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) közepes magasságú, karcsú bokros növekedésű egynyári virág, mely jól mutat más évelő és egynyári virágokkal összeültetve.

Levélzetét lándzsás, sötétzöld levelek alkotják, melyek jó hátteréül szolgálnak a nyáron és az őszelején nyíló lila, rózsaszín vagy fehér virágoknak.

kerti-nebáncsvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A kerti nebáncsvirág viszonylag egyszerűen gondozható növény, bár nem teljesen problémamentes, időnként megtámadja a lisztharmat, kártevők közül pedig a levéltetvek.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet is választhatsz, a talajjal szemben nincsenek különleges igényei, átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik.

kerti-nebáncsvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mokkie

A növekedési időszak elején rendszeres öntözést igényel, amikor megjelennek rajta a bimbók, onnantól kezdve elég mérsékelten öntöznöd.

Szaporítani magvetéssel lehet kora tavasszal, az előnevelt palántákat májusban, a fagyveszély elmúltával ültetheted el.

A nebáncsvirág magvetése

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nebáncsvirág palántáit beltérben március-áprilisban kezdheted nevelni, ezeket a palántákat a fagyveszély elmúltával ültetheted végleges helyükre. A magvetéshez cserepekre, homok, komposzt és föld keverékére, valamint magokra van szükség.

Töltsd meg a cserepeket földkeverékkel, majd állítsd őket vízbe, hogy alulról vegyék fel a nedvességet, hagyd, hogy kicsepegjen a felesleg.

Szórj magokat a földre, és vékonyan takard be őket, ezt követően fedd le a cserepeket fóliával, vagy üveglappal, a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében.

A magok csírázása 18-20 fok körüli hőmérsékleten gyorsan megtörténik, amikor már látszanak a fiatal növények, nem szükséges tovább párásítani.

Ekkor keress világos helyet a lakásban és itt neveld őket tovább. Fokozatosan szoktasd ki őket a szabadba, majd amikor már elmúlt a fagyveszély ültesd el őket.

A nebáncsvirág dugványozása

törpe-nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nebáncsvirág könnyen gyökereztethető vízben és földbe tűzdelve is. Ha vízben szeretnéd gyökereztetni, elég, ha leszeded a levágott friss hajtások alsó leveleit, és egy pohár vízbe állítod őket. Amikor kifejlődnek a gyökerek, már el is ültetheted az új növényeket.

Földben való dugványozáshoz, töltsd meg a cserepet a magvetéshez használt földkeverékkel, és szúrd bele a hajtásokat.

Fontos, a páratartalom és a nedvesség, ezért permetezd vízzel a dugványokat, valamint húzz a cserépre zacskót. Ilyen feltételek mellett kb. 2-3 hét a gyökeresedés ideje. Ezután végleges helyükre ültetheted a fiatal nebáncsvirágokat.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Flickr / Szerző: Dinesh Valke / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Mokkie

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek