Ráncoslevelű Törpebors (Peperomia caperata) gondozása

ráncoslevelű törpebors
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) bemutatása

ráncoslevelű törpebors

Peperomia caperata ‘Rosso’ / Kép forrása: Pixabay.com

A ráncoslevelű törpebors Brazíliából származó örökzöld növény. Díszét levélzete adja, melyet kissé ráncolt, kerekded, egyes változatoknál hosszúkás levelek alkotnak.

Ez a törpebors faj, nagyon változatos külsejű. Az alap faj levele zöld színű a levelek formája pedig kerek kissé szív alakú. A Peperomia caperata ’Rosso’ levele zöld színű, míg a levél alsó fele élénkpiros, a levél formája pedig egészen hosszúkás. A Peperomia caperata ’Luna red’ bordós lila, a Peperomia caperata ’Metallic’ sötétlilás színben pompázik.

A ráncoslevelű törpebors, egyszerűen nevelhető szobanövény, kezdő szobakertészként is bátran próbálkozhatsz vele. Nem igényel sok törődést, kis helyen is elfér, ráadásul rendkívül mutatós is.

A ráncoslevelű törpebors (Peperomia caperata) gondozása

ráncoslevelű törpebors

Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Elhelyezés

A ráncoslevelű törpebors átlagos fényigényű szobanövény. Világos, nem tűző napos hely az ideális számára, de félárnyékos helyen is tarthatod.

Páratartalom

A ráncoslevelű törpebors a páraigényesebb törpebors fajok közé tartozik. Leveleit nem szabad vízzel permezetned, a közvetlen párásítás tehát nem jó megoldás.

Állítsd a növény cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára, ez a párologtatás révén biztosítja a kellemesen párás levegőt.

Öntözés, tápoldatozás

A ráncoslevelű törpebors vízigénye nem túl magas, földjét csak kissé tartsd nedvesen. Télen csökkentsd az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földje nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt. Áprilistól szeptemberig háromhetente adj neki tápoldatot, egyéb időszakokban a tápoldatozást elhagyhatod.

További teendők, átültetés, szaporítás

ráncoslevelű törpebors

Kép forrása: Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Átültetésére tavasszal vagy nyáron van lehetőséged B virágföldbe. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni. Szaporítani levél vagy fejdugvánnyal tudod.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget lehet megemlíteni, egyéb kártevők általában nem károsítják. Ha nem megfelelően gondozod, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Flickr / Szerző: Grigoris Deoudis / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek