Vénusz Légycsapója (Dionaea muscipula) gondozása

Vénusz-légycsapója-Dionaea-muscipula
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) bemutatása, gondozása

Vénusz-légycsapója-Dionaea-muscipula

Kép forrása: Pixabay.com

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) a harmatfűfélék családjába tartozó növény Észak és Dél-Carolina területéről származik. Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy egyben az egyik legismertebb húsevő növény is, amely rovarokkal táplálkozik.

Ez a leleményes növény, nem csak várja a levelei közé repülő vagy mászó gyanútlan rovarokat, hanem oda is csalja őket, a rovarok számára vonzó illatt és nektár segítségével.

Amikor a csapdába téved a gyanútlan áldozat, és többször megérinti a levelek belsejében található érzékelő szőröket, a levelek összezárulnak, innentől nincs menekvés.

A levelek szélén sorakozó tüskék összezárulnak, és az emésztőnedvek elkezdik emészteni a táplálékot. Néhány nap múlva, az emésztés után, a levelek újra kinyílnak, így újra elkezdődhet a vadászat.

Vénusz-légycsapója-Dionaea-muscipula

Kép forrása: Pixabay.com

A vénusz légycsapóját akár a lakásodban is tarthatod, ha biztosítani tudod számára, az eredeti élőhelyéhez hasonló körülményeket. Mivel mocsaras helyen él, ezért kedveli a párás, nedves környezetet, különösen, ha ez a hely világos és meleg is.

Ültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges talajt válassz, elhelyezéséhez pedig világos helyet. Aktív időszakában, tavasztól-őszig szobahőmérsékleten, míg télen nyugalmi időszakában 5-10fok körüli hőmérsékleten neveld.

Földjét tartsd nedvesen, öntözd rendszeresen lágy vízzel, valamint gondoskodj párásításról is. Szükség lehet mesterséges táplálásra is, ha meg tudod oldani, akkor inkább élő rovarokkal “etesd”.

A vénusz légycsapója virágokat is hoz, amelyek tápanyagot vonnak el a növénytől, ezért érdemes őket, minél hamarabb eltávolítanod.

Szaporítani pl. a virágokból összegyűjtött magokkal tudod, illetve egyszerűbb megoldás, ha sarjról próbálod meg szaporítani.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
Vénusz-légycsapója-Dionaea-muscipula

Hasonló cikkek