Viaszvirág (Hoya) gondozása

hoya
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A viaszvirág (Hoya) bemutatása

hoya

Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya nemzetségbe kb. 200 különböző viaszvirág faj tartozik. A Hoya nemzetség nevét, az angliai Northumberland herceg főkertésze, Thomas Hoy után kapta.

Ezek a különleges szépségű növények a Dél-Kínától Ausztráliáig húzódó területet, valamint Alsó-Burmát népesítik be. Porcelánvirág és Mária könnye néven is ismerheted őket.

Szobanövényként csak néhány viaszvirág fajt árusítanak a kertészeti üzletek, ezek közül a leggyakoribb a Hoya bella, a Hoya carnosa, a Hoya lacunosa, a Hoya multiflora valamint a Hoya linearis.

Hoya bella

Hoya bella

Hoya bella / Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya bella Alsó-Burmából származó viaszvirág faj, bogernyő virágzatát alkotó kis virágai általában porcelán fehér árnyalatúak, közepük pedig bíbor színű. Illatos virágai általában nyáron nyílnak. Függesztett növénytartóba ültetve, világos, kellemesen meleg, párás helyen fejlődik legszebben.

Hoya carnosa – Húsos viaszvirág/Porcelánvirág

Hoya carnosa

Hoya carnosa / Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya carnosa Dél-Kínától Ausztráliáig őshonos viaszvirág faj, erőteljesebb növekedésű, mint a Hoya bella, egyébként eléggé hasonlít egymásra a két faj. A Hoya carnosa félgömböt formázó virága, nem csak fehér lehet, piros és rózsaszín változat is létezik.

Ennek a fajnak 2 és 3 levélszínű változatát is forgalmazzák a kertészetek. A Hoya carnosa ’Variegata’ levele zöld és bézs színű, míg a Hoya carnosa ’Tricolor’ változaté zöld, bézs és rózsaszín.

Hoya lacunosa

Hoya lacunosa

Hoya lacunosa / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: B. traeger

A Hoya lacunosa megjelenése kicsit eltér az előző két viaszvirágétól. Virágzata szintén bogernyő, ugyanakkor a virágzatot alkotó kis virágok, inkább emlékeztetnek kicsi, kerek gombokra, mint csillagokra.

A virágok színe fehér, közepük világossárga. Levelei kerekdedek hegyesedő levélvégekkel.

Hoya multiflora

Hoya multiflora

Hoya multiflora / Kép forrása: Pixabay.com

A Hoya multiflora Malajziában őshonos viaszvirág faj, az előbbiektől lényegesen eltérő virágzattal.

Lecsüngő virágai sárga és fehér színűek, a virágok közepe sötét színű, formájuk a lándzsa hegyéhez hasonló. Levelei méregzöld színűek hosszúkásak kissé hegyesedő levélvéggel. Gondozása a Hoya belláéval azonos.

Hoya linearis

Hoya linearis

Hoya linearis / Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Virágai ernyőt alkotnak és fehér színűek. Levelei húsosak és hosszúkásak, a babra emlékeztetnek, ceruza vastagságúak.

A levelek és virágok hosszú hajtásokról csüngnek, pazar látványt nyújtanak, ha a növényt egy függesztett növénytartóba ülteted.

A viaszvirág (Hoya) gondozása

hoya

Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés, hőmérséklet

hoya

Kép forrása: Pixabay.com

A viaszvirág fényigényes növény, világos, kellemesen meleg helyen érzi igazán jól magát. A teljes napfényt is elviseli bizonyos mértékig, de a tartósan erős, tűző napot nem szereti.

Télen, alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 14 fokos szobahőmérsékletű helyen tartsd.

Fontos, hogy ne mozgasd a növényt, legyen állandó a helye, mivel a változó fényviszonyokra a virágok és bimbók lehullásával reagálhat.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

hoya

Kép forrása: Pixabay.com

A viaszvirág átlagos vízigényű növény, nem szabad túlzásba vinned az öntözését. Tavasszal és nyáron mértékkel öntözd, télen ennél ritkábban.

Tápoldatoznod elég csak a növekedési időszakban (tavasszal és nyáron), ilyenkor elég, ha kéthetente adsz neki egy kis tápoldatot. Érdekesség a viaszvirággal kapcsolatban, hogyha túl sok tápanyagot adsz neki, akkor inkább a levelek és hajtások kezdenek el feljlődni a virágok helyett, ezért nem szabad túlzásba esni a tápoldatozással.

A viaszvirág bizonyos fokig tolerálja a szoba száraz levegőjét, de ez nem ideális a számára. Érdemes leveleit vízzel permetezned, főleg abban az időszakban, amikor hajtásai fejlődnek.

Átültetés, szaporítás

hoya

Kép forrása: Pixabay.com

Ha úgy érzed, hogy szükségessé vált a viaszvirág átültetése, akkor tavasszal ültesd át B típusú virágföldbe. Ilyenkor célszerű a túl hosszúra nőtt hajtásokat is megmetszened.

Szaporítani dugványozással tudod. Fejdugvánnyal és a szárdugvánnyal egyaránt szaporítható.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levéltetvek károsíthatják, megjelenésük olyankor jellemző, ha télen túl meleg helyen tartod a növényt. Ha túl hideg a növény földje, vagy túlöntözöd, azt a levelek és a hajtások hullása jelzi.

Ha kevés fényt kap a növény, vagy megváltoztatod a helyét, akkor virághullás jelentkezhet.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: B. traeger

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források:

Halina Heitz – Szobanövények

Oázis.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek