Vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) gondozása, betegségei

vitorlavirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A vitorlavirág bemutatása

vitorlavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) a kontyvirágfélék családjába tartozik, Kolumbia és Venezuela területén őshonos növény. Jellemzően márciustól, szeptemberig virágzik szobanövényként tartva.

Hosszúkás méregzöld leveleivel, valamint érdekes, vitorlára emlékeztető fehér virágaival lehet otthonod dísze.

Remek választás olyan helyiségekbe, ahol viszonylag kevés a fény, ugyanis félárnyékban is jól érzi magát. Pozitív tulajdonsága, hogy nemcsak a levegő szén-dioxid tartalmát csökkenti, hanem más káros anyagok mennyiségét is.

A vitorlavirág igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Nagyon jól alkalmazkodik kevésbé jó fényviszonyokhoz, világos, és félárnyékos helyen is szépen fejlődik. A 18-25 fokos szobahőmérséklet megfelelő a számára, és télen is legalább 16 fokot igényel.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Öntözését lágy, szobahőmérsékletű vízzel végezd. Tavasszal és nyáron rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel,  október és január között kevesebb öntözésre van szüksége.

vitorlavirág

Kép forrása: Pixabay.com

Tavasztól nyárig kéthetente adj neki mérsékelt töménységű tápoldatot is. Meleg napokon gondoskodj közvetlen párásításról, vagy permetezd vízzel a leveleit.

Átültetés, szaporítás

Átültetését február, március hónapokban végezheted el, erre célra a B virágföld megfelelő. Szaporítani is tavasztól szabad, ami tőosztással a legegyszerűbb.

Betegségek, kártevők, gondozási hibák

Gyakori kérdés hogy miért barnulnak és kezdenek el száradni a vitorlavirág levelei. Ezt a problémát a levegő alacsony páratartalma, a növény alulöntözése, az elhasználódott rossz szerkezetű talaj, valamint a kevés és a túl sok tápanyag is okozhatja. 

Videó a vitorlavirág gondozásáról:

Összefoglalva:

Elhelyezés: a vitorlavirág félárnyékos és világos helyen is jól érzi magát szobahőmérsékleten.

Öntözés: lehetőleg lágy, szobahőmérsékletű vízzel öntözd. Vízigénye átlagos, ne hagyd kiszáradni, de ne is álljon a vízben. Ősszel és télen ritkábban öntözd.

Tápoldatozás: tavasztól-nyárig kéthetente tápoldatozd mérsékelt töménységű tápoldattal.

Párásítás: a vitorlavirág kedveli a párás környezetet, főként nyáron, valamint a fűtési időszakban permetezd vízzel a leveleit, vagy alkalmazz közvetett párásítást.

Átültetés: ha a talaj már nagyon elhasználódott, esetleg a növény kinőtte a cserepét, akkor tavasszal ültesd át. Az ültetéshez válassz B típusú virágföldet.

Szaporítás: a tavaszi átültetéssel egy időben, tőosztással szaporíthatod a legegyszerűbben. Így nem kell többször bolygatnod a növényt.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek