Alokázia (Alocasia sanderiana) gondozása

Alocasia_sanderiana
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az alokázia (Alocasia sanderiana) bemutatása, gondozása

Alocasia_sanderiana

Alocasia sanderiana / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

Az alokázia vagy ördöglevél (Alocasia sanderiana) Délkelet-Ázsiában őshonos növény, melyet a kontyvirágfélék családjába sorolunk. A növény fő díszét, mutatós, mintás levélzete adja.

Az Alocasia nemzetség mintegy 70 fajából csak néhányat árusítanak a kertészetekben. Az egyik ilyen a képen látható Alocasia sanderiana, a másik pedig az egyenesebb levélszélű Alocasia lowii. Az egzotikus külsejű alokázia a nemesítők fantáziáját is beindította, az USA-ban számos nemesített fajtát hoztak létre.

Az alokázia a mérgező szobanövények közé tartozik. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek mérgező és bőrre kerülve irritáló hatásúak. Emiatt átültetése és szaporítása során mindenképpen vegyél fel kesztyűt.

Elhelyezés

Alocasia amazonica

Alocasia amazonica / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

Az alokázia jó választás, ha kevésbé világos lakásba keresel valamilyen mutatós növényt. Árnyékos vagy félárnyékos, egész évben 20 fok feletti, télen ennél valamivel alacsonyabb, de 17 foknál nem alacsonyabb hőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát.

Öntözés, tápoldatozás

Öntözéséhez szobahőmérsékletű, lágy vizet használj. Tavasszal, nyáron, és ősszel tartsd erősen nyirkosan a földjét, télen csak mérsékelten öntözd. A pangó vizet kerüld, mert a gyökerek rothadását, és ezáltal a növény pusztulását idézheted elő. Tavasztól nyár végéig kis töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozd.

Párásítás

Az alokázia eredeti élőhelyéből adódóan a párás környezetet kedveli. Biztosítsd számára a magas páratartalmat párásítással.

Átültetés, szaporítás

Átültetéséhez lazább szerkezetű,  A típusú virágföldet válassz, átültetni elég kétévente februárban, vagy kora tavasszal. Szaporítani az átültetéskor lehet a rizóma osztásával. A vágási felületeket érdemes beszórni faszénporral, ezzel megelőzhetők a  fertőzések.

Összefoglalva:

Alocasia brisbanensis

Alocasia brisbanensis / Kép forrása: Pixabay.com

Elhelyezés: kellemesen meleg, télen legalább 17, egyéb évszakokban 20foknál melegebb helyiségben tartsd. Félárnyékos, árnyékos helyen is jól érzi magát.

Öntözés: rendszeres öntözést igényel, tartsd földjét nedvesen, de ne öntözd túl. A pangó víz a gyökérzet rothadását eredményezheti.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente adj neki felhigított tápoldatot.

Párásítás: páraigényes növény, rendszeresen párásíts.

Átültetés: kétévente, tél végén, tavasz elején ültesd át A típusú virágföldbe, amit lazíthatsz is pl. hungarocell darabok hozzákeverésével.

Szaporítás: az átültetéskor rizómaosztással szaporíthatod. Kezeld faszénporral a vágásfelületet, így nem fertőzödik el a vágás helye.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Dinkum

Wikipédia / Szerző: Jerzy Opioła

Pixabay.com

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek