Csillagfürt (Lupinus polyphyllus) gondozása, ültetése, szaporítása

csillagfürt
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) bemutatása, gondozása

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) Észak-Amerikából származó nagytermetű hagymás, évelő növény. Levélzete valamint a különféle hibrideknek köszönhetően szinte minden színben fellelhető virágai, egyaránt kerted látványos díszévé tehetik.

A száron zöld levelei csillagformát öltenek, fürtös virágzata tavasz végén, és nyár elején nyílik a szár végén. Jól társítható más évelőkkel, de önállóan, csoportba ültetve is jól mutat.

A csillagfürt könnyen gondozható növény, ugyanakkor azzal számolnod kell, hogy kártevők, például a csigák és a levéltetvek károsíthatják, és lisztharmat is elcsúfíthatja.

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

Ültetési helyéül, félárnyékos és világos helyet egyaránt választhatsz. Talaj tekintetében nem kényes, a meszes talaj kivételével szinte minden talajban jól fejlődik. Öntöznöd, csak akkor kell, ha tartósan nem hullik csapadék.

Ha nem figyelsz oda, hajlamos elburjánzani, mivel nagyon jó önvető képessége van, ez ellen a termések eltávolításával védekezhetsz. Dugványozással és magvetéssel is szaporíthatod.

A csillagfürt szaporítása magvetéssel

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagfürt nagyon egyszerűen szaporítható magvetéssel, bár ha szabadban neveled a palántákat, számolnod kell azzal, hogy a csigák nagyon szeretik, könnyen elpusztítják a fiatal növényeket.

A csillagfürt palántáinak előnevelését március végétől lehet elkezdeni, ehhez magokra, kisméretű cserepekre, valamint komposztból és virágföldből álló földkeverékre lesz szükséged. A csillagfürt magjai könnyebben csíráznak, ha egy éjszakán át langyos vízben áztatod őket.

Töltsd meg a cserepeket földkeverékkel és nedvesítsd be, majd szórj a föld felszínére a magokból és finoman nyomkodd meg őket.

Elég csak vékonyan, homokkal takarnod őket. A párás környezet biztosításához takard le a cserepeket egy üveglappal, vagy fóliával.

Amikor a kis növények felbukkannak, ezekre már nincs többé szükség. A cserepeket helyezd világos helyre, amikor már nagyobbak a növények ültesd őket óvatosan szét, vagy végleges helyükre.

Szabadföldbe szintén tavasszal vetheted el a magokat, a szabadban nevelt palánták ősszel ültethetők végleges helyükre.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek