Díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) gondozása, szaporítása

coleus
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) bemutatása, gondozása

díszcsalán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Filo gèn’

A díszcsalán, coleus, virágcsalán vagy mozaikvirág (Plectranthus scutellarioides) közepes termetű növény, mely levélzetével díszít. Balkonládákba és vegyes virágágyásokba egyaránt ültetheted.

Dús levélzetét, fogazott szélű, szív alakú, kissé durva tapintású zöld és bordó színű mintás levelek alkotják. Sokféle hibriddel találkozhatsz a kertészetek kínálatában.

A díszcsalán egyszerűen gondozható, átlagos igényű növény. Egyedül a talaj tápanyagtartalmával szemben vannak különlegesebb igényei, mindenképpen tápanyagban gazdag talajba ültesd.

Fény és vízigénye átlagos. Világos vagy félárnyékos, nem tűző napos helyet keress számára. Öntözni főként a szárazabb időszakokban szükséges, mérsékelten öntözd.

A díszcsalán szaporítása dugványozással

coleus

Kép forrása: Pixabay.com

A díszcsalán dugványozásához vágj le egészséges, 10-15 cm-es hajtásokat, és távolítsd el az alsó leveleiket. Állítsd a hajtásokat vízbe, a gyökerek nagyon hamar, néhány nap múlva már látszanak. A már gyökeres dugványokat ültesd el cserépbe, és neveld tovább őket.

Földben szintén meggyökereztetheted a hajtásokat, ehhez tölts meg cserepeket földdel, dugd bele a dugványokat, és biztosíts párás környezetet.

A díszcsalán szaporítása magvetéssel

coleus

Kép forrása: Pixabay.com

A díszcsalánt magról is szaporíthatod, ehhez márciusban cserépbe vesd el magjait. Az ilyenkor vetett díszcsalánt, májusban a fagyveszély elmúltával ültethed ki. A magokat az előzőleg megnedvesített földre kell szórni, csak vékony réteg föld kerüljön rájuk.

Megfelelő páratartalom és világos, kellemesen meleg környezet szükséges a csírázáshoz. A páratartalmat üveglappal biztosíthatod. A palántákat később egyesével szét kell ültetned, ezután pedig a szabadba kerülhetnek.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Filo gèn’

Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek