Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

porcsinrózsa
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) bemutatása, gondozása

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) pozsgás egynyári dísznövény, amely 1-2 arasznyi magasságot ér csak el, a földfelszínhez közel elterülő szőnyeget alkot.

Kukacvirág és kővirág néven is ismerheted ezt a kedves kis növényt. Apró levelei húsosak és tűszerűek, nyáron díszítő virágai az elnyíló rózsavirágra emlékeztetnek.

Rengeteg színváltozatban elérhető ez a kifejezetten igénytelen, de annál mutatósabb virág, mely virágágyás szegélyeként, valamint sziklakerti növényként is ültethető.

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

Ahogy a bevezetőben is említettem, a porcsinrózsa meglehetősen igénytelen, egyszerűen nevelhető növény, amely jól bírja a tűző napot, a meleget és a szárazságot, de még a tápanyagban gyér talajt is.

Mivel pozsgás növény, ezért a nedvesség megtartására, és csekély párologtatásra rendezkedett be, így kevés vízzel is beéri, nem kell külön öntöznöd. 

Túlöntözéssel, egyenesen a vesztét okozhatod, mivel gyökerei hajlamosak a rothadásra nedves körülmények között. Szaporítani többféleképpen tudod, szaporíthatod magról, dugványról és palántáról is.

A porcsinrózsa szaporítása magvetéssel

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A porcsinrózsát beltérben cserépbe már márciusban vetheted palántanevelésre, szabadba végleges helyére, április-májusban vethető.

A beltéri magvetéshez tölts meg kicsi cserepeket vagy szaporító tálcát földdel, és a porcsinrózsa magjait 1-2 cm-es mélységbe vesd el. Csak mértékkel öntözd. A csírázáshoz 18-20 fokos hőmérsékleten kb. 10-14 nap szükséges. A fiatal növényeket májusban végleges helyükre ültetheted.

A szabadban való vetés nem igényel különösebb talaj előkészítést. Vesd el a magokat 1-2 cm mélyre, napos, világos helyre. Több sor esetén a sorok között hagyj legalább 10 cm-es sortávolságot. Ha túl sűrűn kel a vetésed, akkor kb. 10 cm-es tőtávolságra ritkítsd meg.

A porcsinrózsa szaporítása dugványozással

porcsinrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A  porcsinrózsa a talaj mentén kúszva növekedik, ahol eléri a talajt ott gyökerek is fejlődnek. Válassz le egy ilyen gyökeres részt, szedd le a leveleket és ültesd el homokos, laza szerkezetű földbe.

Dugványhoz juthatsz akkor is, ha egy egészséges hajtást levágsz és eltávolítod a leveleit. Ezt ugyanúgy homokos földbe ültesd el. Ne öntözd túl a dugványokat, mert a gyökerek rothadásához és a növény pusztulásához vezethet.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Vetőmag webáruház; Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek