Rézvirág (Zinnia elegans) gondozása, ültetése

rézvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A rézvirág (Zinnia elegans) bemutatása, gondozása

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A rézvirág (Zinnia elegans) az őszirózsafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek őshazája Mexikó. A magyarországi kertekben és a kertészetekben nemesített fajai fordulnak elő. Virágai nyár közepétől, egészen október végéig pompáznak. 

Tömött fészekvirágzatát, sziromlevelek sokasága alkotja, amelyek a szivárvány szinte minden színében játszanak. A látványos virágok hátteréül a sötétzöld, hosszúkás, kissé szív alakú levelek szolgálnak. Gondozása nem túl nehéz.

Ültetéséhez bátran választhatsz napos helyet, ültetéséhez megfelelő az átlagos kerti talaj is. Öntöznöd a hosszabb, száraz nyári időszakokban érdemes. Bár az átlagos kerti talajban is jól fejlődik, a tápoldatozást meghálálja.

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az elszáradt virágok levágásán túl, más teendőd nem akad vele. Kártevők megjelenése nem jellemző, rosszul szellőző helyen, a gombás megbetegedések okozhatnak problémát.

A rézvirág szaporítása

A rézvirágot magról lehet szaporítani. Hosszabb virágzást érhetsz el, ha a szakaszosan veted. Magjai nagy arányban csíráznak ki, ezért érdemes ritkábban vetned őket.

Beltéri palántanevelésre februártól – áprilisig vetheted magjait, az így nevelt palántákat májustól ültetheted ki a szabadba. A palántaneveléshez tölts meg cserepeket földdel, a magokat sekélyen, 1-2 cm mélyre vesd el.

rézvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A cserepek számára keress meleg, világos helyet, és öntözd mértékkel. A csírázási idő kb. 1-2 hét. Kb. 1 hónap elteltével kerüljenek a növények nagyobb cserépbe, majd pedig májustól végleges helyükre a kertben.

Szabadba áprilistól-júniusig vetheted. Alakítsd ki az ágyást és a sorokat, a sorok között legalább 25-30 cm távolság legyen. A magokat vesd el kb. 1 cm mélyre, mivel jó arányban kel, ne vesd túl sűrűn. Ha kibújtak a fiatal növények, ritkítsd őket, magas rézvirág fajta esetében 25, alacsony esetében 10 cm-es tőtávolságra.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Bakker Holland

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek