Oroszlánszáj (Antirrhinum majus) gondozása, ültetése

oroszlánszáj
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A tátika (Antirrhinum majus) bemutatása, gondozása

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

A tátika vagy oroszlánszáj  (Antirrhinum majus), mediterrán vidékeken honos, változatos szín és méretváltozatokban előforduló, fürtös virágzatú, kevés törődést igénylő dísznövény.

Leggyakoribbak a félmagas, 80 cm körüli magasságot elérő fajták, de léteznek jóval kisebb törpe és futó tátika fajták is. Virágzási ideje, május közepétől szeptemberig tart, a nyár első felében a leglátványosabb.

Ültetési helyéül világos, napos ágyást válassz, itt más hasonlóan napfény igényes növényekkel együtt díszítheti kerted. Vízigénye átlagos, szárazabb időszakokban meghálálja az öntözést.

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Talaj tekintetében sem válogatós, bár az fontos szempont hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen. A pangó víz a gyökérzet rothadását, ezáltal a növény pusztulását is eredményezheti.

Különösebb tápanyag utánpótlást nem igényel, igaz legszebben termékeny talajba ültetve virágzik. Az elszáradt virágok rendszeres eltávolításával, kitolhatod a virágzási időt egészen az ősz elejéig.

A tátika szaporítása magvetéssel

A tátika palántáit beltérben, már februárban és márciusban elkezdheted nevelni, így hamar kiültethető és virágzó növényekhez juthatsz.

Az ilyenkor nevelt palántákat, már áprilisban kiültetheted végleges helyükre, azonban, ha még várhatók fagyok, érdemes takarni őket, vagy várni egy kicsit.

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

A magvetéshez először töltsd meg a palántanevelő tálcát, lazább szerkezetű földdel, és nedvesítsd át az ültetőközeget, oly módon, hogy vízbe állítod a tálcát. Ha átnedvesedett a föld, várd meg, hogy kicsöpögjön a felesleges nedvesség.

Szórj magokat a földre, és finoman nyomkodd meg őket, ezt követően nagyon vékony réteg homokkal fedd be a magokat. Keress kellemesen meleg kb. 18-20fokos helyet a tálca számára, és fedd le üveglappal a páratartalom biztosítása miatt.

oroszlánszáj

Kép forrása: Pixabay.com

Kb. 2 hét alatt kicsíráznak a magok, amikor már látod a fiatal növényeket, lekerülhet az üveglap, nem kell tovább párásítani. Keress valamivel hűvösebb, világos helyet a növények számára, majd amikor már két valódi levelük is kifejlődött tűzdeld őket át.

Áprilisban már kiültetheted őket szabadba, arra figyelj, hogy a csigák sajnos, nagyon szeretik ezt a növényt.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek