Árvácska (Viola × wittrockiana) gondozása, ültetése, szaporítása, termesztése

árvácska
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) bemutatása, gondozása

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) alacsony termetű dísznövény, melyet kertekbe, balkonládába, és közterületek virágágyásaiba egyaránt ültethetünk. 

Rengeteg színváltozatban elérhető a nagyméretű, selymes tapintású virágokkal díszítő kicsi növény, köszönhetően a nemesítők munkájának. Hosszúkás, fogazott szélű levelei szépen egészítik ki, a harsány virágok látványát.

A kerti árvácska közepesen fény és vízigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet keress, ahol a talaj jó vízgazdálkodású és tápanyagokban gazdag.

Szárazabb, meleg időben érdemes mérsékelten öntöznüd. A virágzási időt meghosszabbíthatod, ha levágod a száraz részeket. Szaporítani magról lehet.

Az árvácska szaporítása magvetéssel

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

Beltéri magvetés télen és tavasz elején

Januártól-áprilisig beltérben cserépbe vagy palántanevelő tálcába vetve nevelhetsz árvácskát. Ehhez töltsd meg az edényeket laza, homokos talajjal és szórd rá a magokat.

A magokat vékonyan fedd be homokkal. Tartsd a vetést mérsékelten nedvesen és biztosíts párás környezetet, valamint kb. 15 fokos hőmérsékletet.

A csírázás ideje 1,5-2 hét. A fiatal növények számára keress hűvös, világos helyet, és továbbra is tartsd őket nedvesen. Amikor kifejlődik a két valódi levelük, ültesd át őket.

Vetés júniusban őszi-téli virágzáshoz

Ebben az időszakban leginkább az árnyékolásra kell figyelned, a kiszáradás, valamint a felmelegedés elkerülése a legfontosabb. A vetés a korábban leírt módon történik, amikor már kiültetésre alkalmas fejlettségűek az árvácskáid, akkor egymástól kb. 15-20 cm-es távolságra ültesd el őket.

Vetés július közepétől, augusztus közepéig a tavaszi virágzáshoz

Szabadföldbe és cserépbe, vagy palántanevelő tálcába egyaránt vethetsz ebben az időszakban. A legnagyobb gondot a tűző nap jelentheti. A csírázáshoz sötét és párás körülményeket kell biztosítanod, ehhez papírral, vagy sötét fóliával takard a vetést.

Miután megjelentek az első levelek a takarásra már nincs szükség, a tűző naptól azonban továbbra is védened kell a fiatal növényeket. Végleges helyükre szeptembertől ültetheted őket.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek