Encián (Lycianthes rantonnetii) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása

encián
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) bemutatása, gondozása

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) Paraguay és Argentína területén őshonos növény. Magyarországon dézsás dísznövényként tartható. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.

Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta lombozatával, teraszod különleges dísze lehet.

Látványos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkonnövényekkel is társíthatod. Az encián, mérgező növény.

Elhelyezés

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián fényigényes dísznövény, elhelyezéséhez világos, esetleg tűző napos, széltől védett helyet keress. 

Öntözés, tápoldatozás, metszés

Az encián víz és tápanyagigényes dísznövény, ezért rendszeresen kell tápoldatoznod és öntöznöd is. Dúsabb és szebb formát érhetsz el, ha nyáron megszabadítod a túl hosszú ágaitól, megmetszed. Az ilyenkor levágott félfás hajtásokról szaporíthatod dugványozással.

Teleltetés

Az encián teleltetése nem igazán tér el a többi dézsás növényétől. Kb. 5 fok körüli teleltetési hőmérsékletet igényel, igaz 10 fokig különösebb probléma nélkül áttelel.

Mielőtt elhelyeznéd téli pihenőhelyén, nézd át a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találsz, távolítsd el őket.

Először vegyszermentes megoldással próbálkozz, ha ez nem oldja meg a problémát, használj rovarölő szert. Ha nem találsz kártevőket, akkor is érdemes a növényt megtisztítanod a portól, szennyeződésektől.

A teleltetés helyéül védett, világos helyet válassz – bár sötétben is áttelel – és csak ritkán öntözd a növényt. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartod, valamint tavasszal erőteljesen visszametszed, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg.

Szaporítás

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani dugványozással tudod, melyre a legjobb időszak a nyár. A dugványozáshoz 10-20 cm-es egészséges hajtásokra van szükség. A hajtásokról szedd le az alsó leveleket. A hajtás szárát mártsd gyökereztető hormonba (ezt a lépést elhagyhatod) és ültesd el lazább szerkezetű földdel töltött cserépbe.

A cserepeket tartsd olyan helyen ahol nem tűzi őket a nap, és biztosíts párás környezetet. Kb. 1-1,5 hónap alatt meggyökeresednek a dugványok.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos, szélvédett helyen tartsd.

Öntözés, tápoldatozás: rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. A teleltetés előtt hagyd el a tápoldatozást. A teleltetés közben ne tápoldatozz, és csak nagyon ritkán, kevés vízzel öntözz.

Teleltetés: kb. 5 fokos, védett világos helyen kell teleltetned. A fagyveszély elmúltával kerülhet újra a szabadba.

Szaporítás: nyáron, félfás dugványról szaporíthatod. A kb. 10-20 cm-es egészséges hajtásokat akár a nyári metszéskor is begyűjtheted.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek