Így gondozd és szaporítsd az enciánt!

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) bemutatása, gondozása

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) Paraguay és Argentína területén őshonos növény. Magyarországon dézsás dísznövényként tartható. Fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel.

Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta lombozatával, teraszod különleges dísze lehet.

Látványos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkonnövényekkel is társíthatod. Az encián, mérgező növény.

Elhelyezés

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián fényigényes dísznövény, elhelyezéséhez világos, esetleg tűző napos, széltől védett helyet keress. 

Öntözés, tápoldatozás, metszés

Az encián víz és tápanyagigényes dísznövény, ezért rendszeresen kell tápoldatoznod és öntöznöd is. Dúsabb és szebb formát érhetsz el, ha nyáron megszabadítod a túl hosszú ágaitól, megmetszed. Az ilyenkor levágott félfás hajtásokról szaporíthatod dugványozással.

Teleltetés

A hazai éghajlati viszonyok mellett, az enciánt teleltetni kell. A teleltetéshez keress védett, világos helyet, ahol kb. 5 fok körüli a hőmérséklet, bár kb. 10 fokos hőmérsékletig gond nélkül áttelel. A teleltetés során, csak ritkán öntözd. Amíg el nem múlik a fagyveszély, ne vidd ki a szabadba.

Szaporítás

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani dugványozással tudod, melyre a legjobb időszak a nyár. A dugványozáshoz 10-20 cm-es egészséges hajtásokra van szükség. A hajtásokról szedd le az alsó leveleket. A hajtás szárát mártsd gyökereztető hormonba (ezt a lépést elhagyhatod) és ültesd el lazább szerkezetű földdel töltött cserépbe.

A cserepeket tartsd olyan helyen ahol nem tűzi őket a nap, és biztosíts párás környezetet. Kb. 1-1,5 hónap alatt meggyökeresednek a dugványok.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos, szélvédett helyen tartsd.

Öntözés, tápoldatozás: rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. A teleltetés előtt hagyd el a tápoldatozást. A teleltetés közben ne tápoldatozz, és csak nagyon ritkán, kevés vízzel öntözz.

Teleltetés: kb. 5 fokos, védett világos helyen kell teleltetned. A fagyveszély elmúltával kerülhet újra a szabadba.

Szaporítás: nyáron, félfás dugványról szaporíthatod. A kb. 10-20 cm-es egészséges hajtásokat akár a nyári metszéskor is begyűjtheted.

Képek forrása: Pixabay.com