Tavaszi Tőzike (Leucojum vernum) gondozása

tavaszi tőzike
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) bemutatása, gondozása

tavaszi tőzike

Kép forrása: Pixabay.com

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) Közép-Európában elterjedt évelő, melyet az amarilliszfélék családjába sorolunk. Magyarországon védettséget élvez, az egyébként mérgező kora tavaszi virág.

Természetes élőhelyét elsősorban az ártéri erdők, ligetek jelentik, ahol az aljnövényzetében bújik meg. Nagyobb populációja Csáfordjánosfán él, igazán szép látványt nyújt kora tavasszal a rengeteg egyszerre nyíló virág! Ha arra jársz, vagy kora tavasszal kirándulnál, ne hagyd ki!

A tőzike 20cm-es magasságával, vékony élénkzöld levélkéivel, és harang alakú fehér virágával igazán bájos kis növény. Adottságai miatt sziklakertekben, kőedényekben és más tavaszi virágok társaságában egyaránt jól mutat.

Gondozása nem igazán nehéz. Ültetéséhez világos, vagy félárnyékos helyet keress. A talajjal kapcsolatban két fontosabb dolgot kell szem előtt tartanod. Az egyik, hogy a kissé nedves talajban érzi magát igazán jól, a másik, hogy a humuszos, tápanyagban gazdag földet kedveli.

Természetesen az is fontos szempont, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen, elvezesse a felesleges nedvességet. Szaporítani magról lehet, valamint a fiókhagymák őszi elültetésével. A megfelelő ültetési mélység 8cm körül van.

Kép forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
tavaszi tőzike

Hasonló cikkek