Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) gondozása

mikulásvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) bemutatása, gondozása

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A mikulásvirág vagy poinsettia (Euphorbia pulcherrima) Közép-Amerikából származik, Magyarországon főleg az adventi és karácsonyi időszakban népszerű szobanövény.

A mikulásvirág a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozik, ezeknek a növényeknek közös jellemzőjük, hogy mérgező tejnedvet tartalmaznak.

Amire vásárlás előtt, és közvetlenül utána figyelned kell

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Vásárláskor vizsgáld át alaposan a növényt, nem száradnak, sárgulnak, lankadnak-e a levelei. Ha találsz egy szép, egészséges növényt, miután hazavitted, hagyd akklimatizálódni, keress számára hűvös, világos helyet.

A celofánba csomagolt mikulásvirágot azonnal szabadítsd meg a fóliától. Ellenkező esetben a föld könnyen bepenészesedik, a gyökérzet pedig nem jut elég oxigénhez.

A mikulásvirág nagyon kényes a hidegre, ezért az üzletből alaposan becsomagolva vidd ki, különben könnyen megfázhat.

Öntözés és párásítás

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A gondozás során ügyelj a megfelelő páratartalomra, valamint az elegendő vízmennyiség biztosítására.

Naponta egyszer érdemes kézi párásítóval párásítanod. Az öntözésnél figyelj, hogy ne öntözd túl a növényt, a föld legyen nedves, ne száradjon ki, de ne is álljon a növény alatt a víz.

Egyszerűbb, és megbízhatóbb öntözési módszer, ha hetente egyszer, vízzel teli edénybe helyezed a cserepet, megvárod, amíg a föld megszívja magát, majd visszateszed a növényt a helyére.

Tápoldatozni akkortól kell, amikor a friss levelek és hajtások megjelennek, ebben az időszakban hetente, kéthetente tápoldatozd. Nyáron kéthetente, a többi időszakban háromhetente adj neki tápoldatot.

Elvirágzás, metszés, átültetés

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Ha megfelelően gondoztad a mikulásvirágot, akkor nagyjából februárra virágzik el, és áprilisig megszabadul a színes, dekoratív fellevelektől. Ezt követően vágd vissza a hajtásokat 15-20cm-esre, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig távolítsd el.

1-2 hónapig pihentesd a növényt, ebben az időszakban csak mérsékelten öntözd. Az átültetést ezután végezheted el, B típusú virágföldbe.

Szaporítás, újravirágoztatás

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A mikulásvirág dugványozással, vagy hajtásról, vízben gyökereztetve is szaporítható. A szaporítás során ügyelj rá, hogy a növény tejnedve mérgező, ezért ha a kezedre kerül, azonnal mosd le, de még jobb, ha eleve kesztyűben fogsz hozzá a művelethez.

A mikulásvirág újravirágoztatásához, a növényt helyezd napi 12-14 órára sötét helyre, vagy takard le dobozzal. A virágképződéshez 2 hónap szükséges.

Videó a mikulásvirág gondozásáról:

Képek forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek