Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása, szaporítása

szobapáfrány
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szobapáfrány bemutatása

szobapáfrány

Kép forrása: CityPlant.hu

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a Föld trópusi vidékeiről származó növény, mely a a vesepáfrányfélék családjába tartozik.

A Nephrolepsis nemzetség, mintegy 30 fajt számlál, ezek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal (Nephrolepis exaltata) találkozhatsz a kertészetek kínálatában.

Léteznek erősebb és gyengébb növekedésű, hullámos, ráncolt és többszörösen szárnyalt levelű fajták is, sőt olyanok is melyek szaporításra is alkalmas hosszú indákat növesztenek.

A szobapáfrány nemcsak szép külseje, és viszonylag egyszerű gondozása miatt hasznos szobanövény. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a légtisztító, méregtelenítő szobanövény is.

Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidon kívül, más káros anyagokat is kiszűr a levegőből.  A NASA “Levegő javítása növényekkel” című tanulmánya szerint, a szobapáfrány a xylol lebontásában jeleskedik.

A szobapáfrány gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Világos vagy félárnyékos, télen legalább 18 fokos, egész évben meleg és nyirkos helyen tartsd. Kevés közvetlen napfényt is elvisel, ehhez azonban, arra van szükség, hogy magas páratartalmat biztosíts számára. Nyáron akár szabadban is tarthatod, napos helyre ne tedd.

Öntözés, tápoldatozás

Márciustól augusztusig, fő növekedési időszakában bőségesen öntözd szobahőmérsékletű vízzel, és mérsékelt töménységű tápoldatot adj neki kéthetente. Októbertől kevesebbet öntözd, de ügyelj rá, hogy ne száradjon ki a földje.

Párásítás

A páfrányok szeretik a párás, nyirkos környezetet, így van ez a szobapáfrány esetében is. Ahhoz, hogy ezt magas páratartalmú környezetet megteremtsd számára, érdemes nagyon gyakran vízzel permetezned a leveleit.

A közvetlen párásításra, főként a fűtési szezonban figyelj oda, mivel a fűtés nagyon szárítja a szoba levegőjét.

Átültetés, szaporítás

Átültetned évente kell, ezt tavasszal érdemes elvégezned A típusú virágföldbe. Szaporítása indái segítségével tudod, melyre a nyár a legalkalmasabb időpont.

Kártevők, betegségek

A szobapáfrányt szerencsére betegségek nem nagyon károsítják. Kártevők közül időnként a levéltetvek, gyakrabban a pajzstetvek és a takácsatkák támadhatják meg, utóbbiak számára kedvező a száraz, meleg levegő.

A szobapáfrány érzékeny a rovarölő szerekre, ezért érdemes a kártevők eltávolítását először vegyszermentes módszerekkel megpróbálnod, illetve a megelőzésre törekedned.

Megelőzésként ne felejts el párásítani. A levéltetvek és a pajzstetvek ellen szappanos vízzel, míg a takácsatkák ellen langyos vízzel való lemosást vethetsz be.

Kép forrása: CityPlant.hu

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek