Hóvirág (Galanthus nivalis) gondozása

hóvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A hóvirág (Galanthus nivalis) bemutatása, gondozása

hóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A hóvirág (Galanthus nivalis), melyet a tavasz hírnökeként is szokás említeni, igazán bájos kora tavaszi virág. Az aprócska hagymás növény dacolva a csípős nappalokkal és éjjelekkel, elsőként bújik elő a kertekben. Vékony hosszúkás leveleivel, és kecses fehér virágaival igazán kedves látványt nyújt.

Az amarilliszfélék családjába tartozó növény Európa szerte, és Ázsia nyugati területein is őshonos. Bár vannak olyan helyek a természetben, ahol összefüggő foltban nyílik, mégis védettséget élvez. Biztos te is találkoztál már nőnap idején hóvirág csokrot áruló emberekkel, amit igen megsínylett a vadon élő populáció.

A hóvirágot bátran ültetheted árnyékos helyre, az sem okoz számára gondot, ha bokrok, vagy fák alá ülteted. A talajjal kapcsolatban nincsenek speciális igényei, bár szereti, ha a föld, amibe ülteted tápanyagokban gazdag.

Az ideális ültetési mélység kb. 5-10cm, az ültetési távolság pedig 2-5cm, a hóvirág hagymáit ősszel ültetheted el.

Ahogy a hagymás növényeknél szokás, a hóvirág is elkezd visszaszáradni a virágzás után. Ez annyire nem szép látvány, de ne legyél türelmetlen, várd meg, míg a zöld részek teljesen elszáradnak, és csak ezután vágd le őket metszőollóval. 

A hóvirág magról szaporítható, vagy pedig a szeptemberben elültetett hagymáival.

Kép forrása: Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Tartalomjegyzék
hóvirág

Hasonló cikkek