Így teleltesd és gondozd a sétányrózsát télen, hogy a következő évben is pompázzon!

sétányrózsa

Kép forrása: Pixabay.com

A sétányrózsa nagyon hosszan tavasz végétől, egészen az ősz elejéig káprázatos virágokkal díszíti a kertet. Ahhoz, hogy következő évben is gyönyörködhess szépségében, a hűvös idő beköszöntével gondoskodnod kell a növény teleltetéséről.

A sétányrózsa teleltetés szempontjából igen hálás növény, ugyanis többféle helyen is teleltetheted. Teleltetési helyként világos, vagy akár teljesen sötét helyiséget is választhatsz. Az ideális teleltetési hőmérséklet 5-10fok körül van.

Tennivalók a teleltetés előtt

Mielőtt a sétányrózsát a teleltetési helyére vinnéd, érdemes átnézned a növényt nincsenek-e rajta kártevők (sétányrózsa esetében leggyakoribb az üvegházi molytetű), ha vannak, akkor először távolítsd el őket, így megelőzhető, hogy teleltetés közben a kártevők a többi teleltetett növényt is megfertőzzék.

Ezt érdemes más teleltetésre kerülő növény esetében is elvégezned, ahogy a növény portalanítását, megtisztítását is.

A teleltetés

A világos és a sötét helyen történő teleltetés, egy kicsit eltér egymástól. Ha sötét helyen szeretnéd teleltetni a sétányrózsát, akkor kicsit drasztikus módszerhez kell folyamodnod, ami nem más, mint az ágak visszavágása, egészen a tövig.

Ha világos helyet, például egy lépcsőházat, vagy verandát választasz, akkor elegendő az ágakat egyharmadukig visszavágni. Ahogy a legtöbb növényre, úgy a sétányrózsára is igaz, hogy télen elég mértékkel öntözni, éppen csak annyira, hogy földje ne száradjon ki teljesen.

Kép forrása: Pixabay.com