Így teleltesd és gondozd az angyaltrombitát télen!

angyaltrombita

Kép forrása: Pixabay.com

Az angyaltrombita (Brugmansia) Dél-Amerikából származó rendkívül dekoratív, mérgező dísznövény. Szinte elmaradhatatlan növénye a mediterrán hangulatú kerteknek, teraszoknak, akár dézsába, akár szabadföldbe ültetve. 

Nagyméretű dísznövény, mérete akár a 4 métert is elérheti. Metszéssel, akár kisebb fát is nevelhetsz belőle, melyet kb. 25cm-es trombita alakú virágok díszítenek. Magyarország klímája, télen nem ideális számára, mivel a fagyot nem tűri, ezért teleltetned kell.

Mielőtt megkezdenéd a teleltetést, ne felejtsd el a növény átvizsgálását, nézd át nem fertőzött-e, nincsenek-e kártevők rajta.

angyaltrombita

Kép forrása: Pixabay.com

Tisztítsd le vízzel, szabadítsd meg a portól, és a levelek között rejtőzködő kártevőktől is! A dézsába ültetett angyaltrombita számára, télre, keress egy 8-14fokos hőmérséklet körüli, világos helyiséget.

Mielőtt a teleltető helyre kerülne nem árt, ha kb. felére visszavágod a hajtásokat, és tavasszal is lecsípsz egy kicsit az első hajtásokból. Ezzel megelőzhető, hogy a hajtások nagyon megnyúljanak.

Ez az időszak, a növény nyugalmi időszaka, ilyenkor nem kell tápoldatoznod, és az öntözés mennyiségét is csökkentened kell, az sem baj, ha földjét szinte teljesen száraznak érzed.

Képek forrása: Pixabay.com