Hunyor (Helleborus) gondozása, szaporítása – Hunyor fajták képekkel

pirosló hunyor
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A hunyor (Helleborus) bemutatása

hunyor

Kép forrása: Pixabay.com

A hunyor (Helleborus) közepes termetű évelő növény, melyet a boglárkafélék családjába sorolunk. A 25-30 fajból álló nemzetség, a Kaukázus, Közép-Európa és a Balkán-félsziget területén őshonos.

Európa szerte kedvelt növény, mivel viszonylag hamar, a tavasz elején hozza mutatós, sokszor bókoló virágait, amely a faj függvényében, fehér, bordó, rózsaszín, lila, világossárga és zöld is lehet. A hunyor a mérgező növények sorát gyarapítja.

Ebben a bejegyzésben 5 hunyor (Helleborus) fajt mutatok be képpel. Ha szeretnél részletesen is olvasni a hunyorok gondozásáról, látogass el a citygreen.hu weboldalra.

1. Fekete hunyor (Helleborus niger)

fekete hunyor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

A fekete hunyor (Helleborus niger) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely a természetben főként a lombhullató fák alatti, árnyékos területeken növekszik. A kertben is hasonló helyet válassz számára. A növény minden része mérgező!

Levélzetét tenyeresen összetett, örökzöld levelek alkotják. Fehér színű, sárga porzós virágai, az idő előrehaladtával rózsaszín árnyalatot kapnak, a rövid szár végén nyílnak. Magyarországon jellemzően márciusban virágzik, enyhébb időjárású helyeken, akár már decemberben is előfordulhat virágzás.

2. Illatos hunyor (Helleborus odorus)

illatos hunyor

Kép forrása: Flickr / Szerző: Amadej Trnkoczy / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) alacsony, közepes termetű évelő növény, mely hazánkban is őshonos és védettséget élvez. Magyarországon főként a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon találkozhatsz vele a bükk és gyertyán erdőkben. A növény minden része mérgező.

Levélzetét a virágzást követően kihajtó tenyeresen összetett levelek, valamint fogazott fellevelek alkotják. Magányosan álló, viszonylag nagyméretű zöld színű virágait csészelevelek alkotják, márciustól kezdenek nyílni.

3. Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)

pirosló hunyor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: xulescu_g

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) alacsony, közepes termetű, gyöktörzsével terjedő évelő növény, mely a Kárpát-medencében is honos. Magyarországon főként a Bükk hegység tölgy és gyertyán erdeiben találkozhatsz ezzel a védett növénnyel. A növény minden része mérgező!

Levélzetét fogazott szélű, mélyen szeldelt, tenyeres levelek alkotják. A virágzás elején szinte csak húsos szára látszik, melynek végén kissé bókoló, zöld és bíbor árnyalatban játszó, kerekded csészelevelek alkotta 1-2 virág nyílik tavasszal.

4. Büdös hunyor (Helleborus foetidus)

büdös hunyor

Kép forrása: Pixabay.com

A büdös hunyor vagy télizöld hunyor (Helleborus foetidus) közepes magasságú, bokros növekedésű évelő növény, mely Európában őshonos. A növény minden része mérgező.

A növény levélzetét erősen tagolt, fogazott szélű, 7-10 karéjú levelek alkotják, melyek egész télen díszítenek. Zöld színű, bókoló virágai igazán érdekes külsejűek, jellemzően februártól, április végéig nyílnak.

5. Korzikai hunyor (Helleborus argutifolius)

korzikai hunyor

Kép forrása: Flickr / Szerző: James Gaither / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A korzikai hunyor (Helleborus argutifolius) közepes magasságú, a hunyor fajok között kimondottan magasnak számító évelő növény, mely Szardínia és Korzika szigetén őshonos.

Levélzetét vaskos, erősen fogazott szélű, három levélkéből álló, örökzöld levelek alkotják. Zöld színű, bókoló virágai gyakran már februárban elkezdenek nyílni és ezt követően sokáig díszítenek.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Wildfeuer

Flickr / Szerző: Amadej Trnkoczy / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: xulescu_g

Pixabay.com

Flickr / Szerző: James Gaither / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek