Kúpvirág (Rudbeckia) gondozása, ültetése, szaporítása – kúpvirág fajták képekkel

pompás kúpvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A kúpvirág (Rudbeckia) rendkívül látványos növény, mely nyáron, valamint még ősz elején is ontja a virágokat. Ebben a bejegyzésben 3 kúpvirág fajt gyűjtöttem össze és mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) bemutatása, gondozása

pompás kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida) Észak-Amerika területén őshonos közepesen magas évelő növény. Magas száron nyíló fészkes virágzatával, valamint a száron sorakozó haragoszöld, kerekded, kissé hegyes levelekkel díszít.

Sárga, kissé narancsos árnyalatú virágait a nyár második felében, valamint ősz elején hozza. Jó fagytűrő képességű növény.

pompás kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás kúpvirág ültetési helyéül félárnyékos, vagy világos, napos helyet is választhatsz.

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli, agyagos talajban is megél. Az átmeneti szárazabb időszakokat jól viseli, de érdemes mérsékelten öntöznöd.

pompás kúpvirág

Kép forrása: Pixabay.com

További virágzásra ösztönözheted, az elvirágzott virágok eltávolításával. Kártevők közül a pajzstetvek, valamint a csigák és meztelencsigák károsíthatják, betegségek közül a lisztharmat és a levélfoltosság okozhat gondot.

Szaporítani tőosztással és magról is lehet.

2. Kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) bemutatása, gondozása

kisfészkű kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) közepesen magas, magas termetű évelő dísznövény, mely hosszan díszít sárga virágaival. Szoliterként, díszfüvekkel társítva, vagy nagyobb csoportba egyaránt ültetheted.

A többi kúpvirágnál kisebb sárga, vagy narancsos árnyalatú virágai a felfelé álló szárakon nyílnak nyáron, valamint az ősz első felében. Levélzetét, kissé kerekded, hegyesedő végű, sötétzöld levelek alkotják.

A kisfészkű kúpvirág egyszerűen gondozható növény, mely napos, világos helyre, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Félárnyékos helyen is boldogul, de itt gyakran megnyúlik és támasztékot igényel.

Mérsékelt öntözést igényel, a rövid, átmeneti szárazságot tolerálja. Az elvirágzott virágok eltávolításával, további virágzásra ösztönözheted. Betegségek közül időnként megtámadhatja a lisztharmat, kártevők közül a csigák és a meztelencsigák tehetnek benne kárt.

Szaporítani magról tudod, de önvető képessége is nagyon jó.

3. Magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) bemutatása, gondozása

magas kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Σ64

A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) Észak-Amerikában őshonos magas termetű évelő növény, mely a nyár második felétől lehet kerted igazi dísze. A növény levélzetét erősen szeldelt, karéjos levelek alkotják.

Szimpla vagy telt, élénksárga virágai júliustól kezdenek pompázni, méh és pillangócsalogatók. A magas kúpvirág jó választás, ha az évelőágyás hátsó részére keresel nyáron és ősszel virágzó dekoratív növényt.

Ültetési helyéül napos, világos helyet keress. Jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajban fejlődik legszebben. Magassága miatt érdemes karózni, hogy a szél ne tudjon benne kárt tenni. Bokrosabb formát érhetsz el, ha júniusban visszavágod kicsit.

Kártevők jellemzően nem támadják meg, főként szárazabb környezetben lisztharmat károsíthatja. Szaporítani tőosztással tudod a legegyszerűbben.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Wikipédia / Szerző: Σ64

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek