Levendula (Lavandula) gondozása, szaporítása – levendula fajták képekkel

levendula
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

Mi a közös a mediterrán tájakban, Provence-ban, valamint a Tihanyi-félszigetben? A levendula termesztés.

A levendula dísznövényként is töretlen népszerűségnek örvend, nem hiányozhat egyik mediterrán hangulatú kertből sem. Bejegyzésemben 3 gyakori és népszerű levendula fajt és a legfontosabb gondozási tudnivalóikat mutatom be képekkel együtt.

1. Közönséges levendula (Lavandula angustifolia) bemutatása, gondozása, gyógyhatásai

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges levendula vagy keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) közepesen magas termetű, évelő, örökzöld növény, mely főként virágzatával lehet a kert dísze.

Ahogy annyi minden más, úgy a levendula elterjedése is az ókorba nyúlik vissza, az ókori rómaiaknak köszönhető, akik a kellemes illatú örökzöld cserje virágát, illatosításra, és szépségápolási célokra használták fel.

Európa egyéb területein felfedezték, hogy a lila virágú, aromás illatú levendula gyógyászati célokra is használható, így gyógynövényként kezdték termeszteni.

A közönséges levendula gyógyhatásai

A levendula gyógyhatásainak száma szinte végtelen, a néhány legfontosabb:

 • aromaterápiában használva az egyik legjelentősebb nyugtató hatású, idegerősítő, hangulatjavító gyógynövény
 • hatékonyan segíti az elalvást, és segítségedre lehet a fejfájás csökkentésében is
 • csökkenti a fertőzéseket, megfázáskor tisztítja a légutakat, ha levendulával inhalálsz
 • gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van, így akár a pattanások elleni küzdelemben is jó szolgálatot tehet
 • masszírozáshoz használva, csökkenthetők a gyulladásos eredetű izomfájdalmak
 • korpás fejbőrre, és zsíros hajra is gyógyír lehet

A közönséges levendula felhasználása

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges levendula felhasználási lehetőségeinek száma végtelen. Készíthetsz belőle gyógyteát vagy üdítőt, olaját rovarcsípésre cseppentheted vagy párologtathatod a relaxáció során, sőt ülőfürdőhöz is használhatod.

Különösen Provence vidékén gasztronómiai célú felhasználása is jelentős, fűszernövényként használják, a Provence-i fűszerkeverék egyik eleme. Felhasználhatod levendulás olívaolaj, vagy levendula ecet készítésére is.

A közönséges levendula gondozása

Gondozása nem túl bonyolult, és szerencsére télálló is, így Magyarországon is sikeresen nevelheted. Ültetéséhez válassz meleg, napos, szélvédett helyet. Talajra nem kényes, meszes, tápanyagokban nem igazán bővelkedő talajba ültetve, is jól érzi magát.

Érdemes lehet olyan növények mellé ültetned, amelyek fokozottan ki vannak téve a tetvek károsításának, ugyanis a levéltetveket, és a hangyákat is távol tartja egyes beszámolók szerint.

Helyének kiválasztásakor, számolj azzal is, hogy viszonylag nagy helyet igényel, az 50-100 cm-es nagyságot is elérheti. Nem igényel túl sok vizet, ügyelj rá, hogy ne öntözd túl.

levendula

Kép forrása: Pixabay.com

Virágait leginkább július derekán ontja, de akár még ősszel is virágozhat. Következő évi fejlődését elősegítheted azzal, ha még ősszel visszametszed az ágakat, kb. kétharmadára, úgy, hogy a fás részeket érintetlenül hagyod.

Szaporítása történhet tőosztással, tavasszal, vagy késő ősszel, dugványozással nyáronés lehet magvetéssel is szaporítani.

A közönséges levendula szaporítása dugványozással

A dugványozásra legalkalmasabb időszak május végétől, augusztusig tart, ekkor a friss hajtásokról jó eséllyel nevelhetsz új növényt, ez az időszak alkalmas a rozmaring dugványozására is.

A dugványozáshoz, friss hajtásokra, néhány cserépre, valamint ültetőközegre és gyökereztető hormonra van szükség. A dugványok ültetéséhez homok és komposzt, perlit és komposzt, vagy virágföld és apró kavicsok alkotta keveréket használj.

A dugványozás menete:

 1. Vágj le kb. 15 cm-es friss hajtásokat, és távolítsd el az alsó levélpárokat róluk.
 2. Egy levélcsomó alatt vágd el a szárat, ehhez éles kést használj.
 3. Mártsd a dugványokat gyökereztető hormonba, a sikeresebb és gyorsabb gyökeresedés érdekében.
 4. Töltsd meg a cserepeket a korábban írt földkeverékek valamelyikével, és dugd bele a dugványokat.
 5. Locsold meg a dugványokat, a cserép számára keress árnyékosabb helyet. A megfelelő páratartalmat, fóliával biztosítsd.
 6. Ha minden jól ment, néhány hét múlva a cserép aljánál már láthatók a gyökerek.
 7. A fiatal kis növényeket ültesd szét egyesével, és így neveld őket tovább a kiültetésig.

2. Francia levendula (Lavandula stoechas) bemutatása, gondozása

francia levendula

Kép forrása: Pixabay.com

A francia levendula (Lavandula stoechas) a Földközi-tenger vidékén őshonos örökzöld, évelő cserje, mely változattól függően alacsony és középtermetű is lehet. Az alacsonyabb kb. 20 cm magas fajtákkal a balkonládát, míg a középtermetű kb. 0,5 m magas francia levendula tövekkel a kertet díszítheted.

A spanyol levendulának, füzéres levendulának vagy bóbitás levendulának is nevezett növény gondozása és külseje egy kicsit eltér a hagyományos levenduláétól.

Igaz a zöldesszürke, kissé molyhos levelek a közönséges levendulát idézik, a lila, fehér vagy rózsaszín árnyalatban pompázó füzéres virágok már egyértelművé teszik, hogy más növénnyel van dolgod. A füzéres virágokat bóbitaként színes murvalevelek teszik figyelemfelkeltővé.

A francia levendula kevésbé ellenálló és a közönséges levendulánál valamivel vízigényesebb növény. Ültetési helyéül napos, világos helyet keress, ahol a talaj jó vízáteresztő.

Átlagos kémhatású, vagy ettől csak kissé eltérő enyhén savas, vagy enyhén lúgos talajba ültesd és mértékkel öntözd.

Fagyérzékeny növény, ezért, ha nem tudod védett fekvésbe ültetni a kertben, érdemes télre felszedni, és világos, hűvös helyen teleltetni, majd pedig újra kiültetni a következő évben.

Kártevők megjelenése nem jellemző erre a növényre, tartósan csapadékos időszakokban gombabetegségek támadhatják meg.

Szaporítani dugványozással tudod a legegyszerűbben, de magról is szaporíthatod, ha van időd és kedved kísérletezni.

3. Angol levendula (Lavandula x intermedia) bemutatása, gondozása

angol levendula

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Az angol levendula (Lavandula x intermedia) a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) keresztezésével létrehozott örökzöld cserje. Jól mutat sziklakertbe ültetve, de akkor is jó választás, ha mediterrán hatású kert kialakítására törekszel.

Közepes termetű, kb. 80 cm-es maximális magasságot elérő növény, mely először kalászszerű, a közönséges levendulánál nagyobb virágot hoz. A lila különböző árnyalataiban vagy fehérben pompázó virágok nyáron díszítenek. Levélzetét keskeny, szürkészöld árnyalatú levelek alkotják.

Az angol levendula ültetési helyéül napos, világos helyet keress, laza, jó vízáteresztő talajba ültesd, legjobban a meszes, homokos, tápanyagban kevésbé gazdag talajokat kedveli.

A jó vízelvezetés rendkívül fontos, mivel a pangó víz a gyökerek rothadásához és ezáltal a növény pusztulásához vezet.

Tavasszal kb. a 2/3-ára célszerű visszametszeni, ez talán drasztikusnak tűnik, de nem kell tőle megijedned, szépen kihajt majd. Fontos, hogy a fás részeit hagyd érintetlenül!

Nyáron elnyílt virágait érdemes levágni, ezeket könnyen kiszáríthatod. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: Wikipédia; Borhy Kertészet; Gazigazító

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek