Páfrány (Polypodiopsida) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, betegségei – páfrány fajták képekkel

Páfrányok
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A páfrányok bemutatása

Páfrányok

Kép forrása: Pixabay.com

A páfrányok népszerűsége a 19. század óta szinte töretlen. Az akkori kor embereit annyira elbűvölték a különleges külsejű páfrányok, hogy a szállodák és az elegáns hallok elmaradhatatlan növényei lettek.

A viktoriánus Angliában igazi kultusza lett a páfrányoknak, aminek bizonyítéka például az is, hogy a páfrányok számára művészi megmunkálású üveg és öntöttvas vitrineket készítettek.

A páfrányok a letűnt korok ma is élő képviselői, melyek az egész világot benépesítik. Már 250-400 millió évvel ezelőtt is éltek páfrányok, melyek valódi páfrány alosztályába 200 nemzetség és 9000 faj tartozik.

Páfrányok

Kép forrása: Pixabay.com

A páfrányok szinte a világ bármely területén megtalálhatók, az esőerdők és hazai erdők talaján árnyékos, félárnyékos helyen, az esőerdők hatalmas fáinak lombkoronájában, de akár még a naposabb fekvésű sziklafalakon és a vízfelszínen is.

A páfrányok kialakulásakor még nem léteztek virágok, ezért a páfrányok közös jellemzője, hogy nem hoznak virágokat,  spórák segítségével szaporodnak. Szintén közös tulajdonságuk a szeldelt levelek sokasága, melyek a zöld szín, különböző árnyalataiban, esetenként szürkés, vagy bordós árnyalatban játszanak.

A gondozásukra jellemző, hogy szeretik a meleg, nedves és párás környezetet, valamint a tápanyagban gazdag talajt is. A keményebb levelű fajok tolerálják a kevésbé párás környezetet is. A páfrányok jó választást jelenthetnek, ha például a fürdőszobában szeretnél valamilyen növényt tartani, itt a meleg és  a magas páratartalom is adott számukra.

10 népszerű páfrány, amivel díszítheted az otthonod

1. Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

szobapáfrány

Nephrolepis exaltata / Kép forrása: CityPlant.hu

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a Föld trópusi vidékeiről származó növény, mely a a vesepáfrányfélék családjába tartozik.

A Nephrolepsis nemzetség, mintegy 30 fajt számlál, ezek közül leggyakrabban a szobapáfránnyal (Nephrolepis exaltata) találkozhatsz a kertészetek kínálatában.

Léteznek erősebb és gyengébb növekedésű, hullámos, ráncolt és többszörösen szárnyalt levelű fajták is, sőt olyanok is melyek szaporításra is alkalmas hosszú indákat növesztenek.

A szobapáfrány nemcsak szép külseje, és viszonylag egyszerű gondozása miatt hasznos szobanövény. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a légtisztító, méregtelenítő szobanövény is.

Ez azt jelenti, hogy a szén-dioxidon kívül, más káros anyagokat is kiszűr a levegőből.  A NASA “Levegő javítása növényekkel” című tanulmánya szerint, a szobapáfrány a xylol lebontásában jeleskedik.

2. Szarvasagancs páfrány (Platycerium bifurcatum)

szarvasagancs páfrány

Platycerium bifurcatum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A szarvasagancs páfrány Ausztrália, Peru, Madagaszkár és Új-Guinea területén őshonos fánlakó páfrány. Külseje nagyon különleges, eltérő a többi páfrányétól.

Levélzetét agancs formájú világoszöld, kissé szürkés árnyalatú levelek, valamint egymásra boruló meddő, kagylós levelek alkotják. Utóbbiak feladata eredeti élőhelyén a kapaszkodás, valamint a tápanyagok összegyűjtése.

A Platycerium nemzetség 17 fajából a Platycerium bifurcatum a leggyakoribb a kertészeti üzletek kínálatában. Ez a népszerű faj, Angliában, már az 1800-as évek elején megjelent. Legszebben egy függesztett cserépben, ámpolnában mutat.

3. Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus)

Asplenium nidus

Asplenium nidus / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lijealso

A madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) a fodorkafélék családjából származó, Ázsia, Afrika, és Ausztrália trópusi esőerdeiben gyakori növényfaj.

A félárnyékos, egész évben 20 fokos vagy annál melegebb szobahőmérsékletű helyet igényel, 16 foknál hűvösebb soha ne legyen. Lágy vízzel rendszeresen öntözd, tavasszal és nyáron mérsékelt töménységű tápoldatot is kapjon 2-3 hetente.

4. Bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis)

Arachnoides adiantiformis

Arachnoides adiantiformis / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A bőrpáfrány (Arachnoides adiantiformis) a pajzsikafélék családjába tartozó, Dél-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Ausztrália, Polinézia, és Új-Zéland területén gyarkori növényfaj.

A nem napos, világos, vagy félárnyékos helyet, valamint a magas páratartalmat kedveli. Egész évben szobahőmérsékleten tarthatod, télen hűvösebben is, de 12 fok alatt alig növekszik. Nyáron a szabadba is kiteheted.

Az öntözés során használj szobahőmérsékletű, lágy vizet, és tartsd egyenletesen nedvesen a földjét. Télen hűvös helyen csökkentsd, meleg helyen növeld a vízadagot.

5. Bordapáfrány (Blechnum gibbum)

Blechnum gibbum

Blechnum gibbum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzystzof Ziarnek, Kenraiz

A bordapáfrány (Blechnum gibbum) a bordapáfrányfélék családjába tartozó, Dél-Amerika, Új-Kaledónia területén gyakori növényfaj. Nyáron meleg, télen is legalább 18 fokos, világos, vagy félárnyékos helyet igényel. A huzattól óvd, és figyelj rá, hogy földje se legyen hideg.

Télen öntözd kicsit kevesebbet, nyáron tartsd egyenletesen nedvesen. Gondoskodj közvetett párásításról, ne permetezd vízzel a leveleit.

6. Éplevelű gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium)

Phyllitis scolopendrium

Phyllitis scolopendrium / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

Az éplevelű gímpáfrány (Phyllitis scolopendrium) a fodorkafélék családjába tartozó, Európa, Kisázsia, Észak-Afrika, USA és Japán területén is előforduló kedvelt dísznövény. Ideális északi fekvésű szobákba, ablakba az egész évben félárnyékos, vagy árnyékos helyet kedveli.

A hőmérséklet télen 10, nyáron 15-18 fok körül legyen. Május közepétől októberig szabadban is tarthatod. Az öntözés során tartsd egyenletesen, de ne túlságosan nedvesen a földjét. Permetezd gyakran mivel a magas páratartalmat kimondottan igényli.

7. Microlepia páfrány (Microlepia speluncae)

Microlepia speluncae

Microlepia speluncae / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David Eickhoff

A microlepia páfrány (Microlepia speluncae) a Föld trópusi vidékein előforduló páfrányfaj. Egész nap világos, de nem napos, tavasszal és nyáron 20 fok körüli, ősszel és télen legalább 16 fok hőmérsékletű helyet kíván. Szereti a magas páratartalmat.

Gyökérlabdáját tartsd állandóan nedvesen, különben levelei lelankadnak, öntözéséhez szobahőmérsékletű lágy vizet használj. Hűvösebb helyen, télen kevesebb vizet adj neki. Gyakran permetezd vízzel, és gondoskodj közvetett párásításról is.

8. Szárnyaspáfrány (Pteris cretica)

Pteris cretica

Pteris cretica / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Rexness

A szárnyaspáfrány (Pteris cretica) a Föld trópusi és szubtrópusi területeiről, valamint a Földközi-tenger vidékéről származó növény. Félárnyékos, árnyékos páradús környezetben érzi jól magát.

Nyáron módjával öntözd, tartsd egyenletesen nedvesen a földjét, télen alacsonyabb hőmérsékleten ennél kevesebb vizet kapjon. Óvd a huzattól, levélzetét időnként permetezd vízzel.

9. Sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum)

Cyrtomium falcatum

Cyrtomium falcatum / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Stan Shebs

A sarlós babérpáfrány (Cyrtomium falcatum) Kína és Japán területén őshonos örökzöld páfrány, amely élénkzöld, kissé fényes, lándzsa alakú levelek alkotta levélzetével díszít. Gondozása, abból a szempontból egyszerűbb, mint a többi páfrányé, hogy valamivel alacsonyabb páratartalommal is beéri.

10. Korsópáfrány (Davallia bullata)

Davallia bullata

Davallia bullata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Frank Vincentz

A korsópáfrány (Davallia bullata) a korsópáfrányfélék családjába tartozó, a Kanári-szigeteken, és Ázsia trópusi vidékein elterjedt növény. A magas páratartalmat, a világos, de nem napos, egész évben meleg, legalább 18 fok hőmérsékletű helyet kedveli. 

Tartsd állandóan nedvesen a följét, szobahőmérsékletű, lágy vízzel öntözd. Földje soha ne száradjon ki.

Képek forrása:

Pixabay.com

CityPlant.hu

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: Lijealso

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Wikipédia / Szerző: Krzystzof Ziarnek, Kenraiz

Wikipédia / Szerző: Lazaregagnidze

Wikipédia / Szerző: David Eickhoff

Wikipédia / Szerző: Rexness

Wikipédia / Szerző: Stan Shebs

Wikipédia / Szerző: Frank Vincentz

Források:

Halina Heitz – Szobanövények

Fitoland

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek