Pálma (Arecaceae) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása – pálma fajták képekkel

pálmák
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A pálmák bemutatása, gondozása

kókuszpálma

Kókuszpálma / Kép forrása: Pixabay.com

A pálmák családjába több mint 200 nemzetség és 3000-et is meghaladó faj sorolható. Benépesítik a tengerpartokat, előfordulnak a szavannákon és sztyeppéken, valamint a trópusi esőerdőkben és a magasabb hegységekben is.

Fő díszüket leveleik adják, melyek megjelenése alapján legyezőpálmákat és szárnyalt levelű pálmákat különböztetünk meg. A szárnyalt levelű pálmák egyik legjellegzetesebb tagja a hegyipálma vagy gyompálma (Chamaedorea elegans), míg a legyezőpálmáké a Washington-pálma (Washingtonia).

A pálmák természetes élőhelyükön sok esetben hatalmasra növekednek, és virágokat is hoznak. Szobanövényként tartva, a fiatalkori növekedési szakaszuknál nem fejlődnek tovább, ezért a gyompálmát leszámítva jellemzően nem hoznak virágot.

pálmák

Kép forrása: Pixabay.com

A pálmák gondozásáról általánosságban elmondható, hogy a kellemesen meleg, világos helyet szeretik. A pálmák esetében gyakran jelentkező probléma, hogy a levelek csúcsa barnulni kezd, ezt jellemzően, a száraz levegő és a kevés öntözés okozza.

Fontos a rendszeres, de mérsékelt öntözés, mivel a túlöntözés, a pangó víz a pálmák pusztulását eredményezheti, ahogy az is, ha a hajtáscsúcsra, ahonnan az új levelek fejlődnek víz kerül.

A legyezőpálmák valamivel vízigényesebbek, mivel a nagyobb levélfelület miatt, gyorsabban párologtatnak. Szeretik az ásványi tápanyagokban gazdag talajokat, ültetésükhöz a B típusú virágföld megfelelő választás.

7 népszerű pálmafaj, amelyekkel találkozhatsz az üzletekben

1. Gyompálma, bambuszpálma vagy hegyipálma (Chamaedorea elegans)

gyompálma

Kép forrása: CityPlant.hu

A gyompálma, bambuszpálma vagy hegyipálma (Chamaedorea elegans) Mexikó, és Guatemala területén őshonos pálmafaj.

Elsősorban leveleivel díszít, bár időnként sárgászöld bugavirágzatot is hoz. Nagyméretű pálmafaj, akár a 3méteres magasságot is elérheti, de az üzletekben jóval kisebb méretekben is megvásárolhatod. A nagyobb példányok egy tágas helyiségekben, például egy nagyobb nappaliban mutatnak igazán jól.

2. Kenciapálma (Howea forsteriana)

Howea forsteriana

Kép forrása: CityPlant.hu

A kenciapálma (Howea forsteriana) a Lord Howe-szigeteken és Ausztráliában őshonos pálmafaj.

Magyarországon jellemzően szoliter szobanövényként tartjuk. Mutatós pálmafaj, mely szeldelt leveleivel díszít.

Olyan helyet válassz számára, ahol kényelmesen elfér, és jól érvényesülnek formái, egy világos, tágas nappalinak igazi ékessége lehet.

Szép külseje és termete miatt irodaházak és egyéb létesítmények dekorációjának is gyakori növénye.

 

3. Botpálma (Rhapis excelsa)

Rhapis excelsa

Kép forrása: CityPlant.hu

A botpálma Kína és Japán területéről származó pálmafaj. Leveleivel díszítő, mutatós szobanövény, mely otthonod látványos dísze lehet.

Az üzletekben leggyakrabban a törpe botpálmának is nevezett kisebb termetű Rhapis humilis-t, valamint a nagyobb méretű botpálmát a Rhapis excelsa-t forgalmazzák. Előbbi kb. 1méteres magasságot érhet el, míg utóbbi nagyobb edényben is jól mutat nagyjából 2méteres termetével.

A botpálmával kapcsolatos érdekesség, hogy az egyetlen olyan pálmanemzetség, mely alkalmas bonsaiként való nevelésre is.

4. Főnixpálma, datolyapálma (Phoenix robelinii)

Phoenix-roebelenii

Kép forrása: CityPlant.hu

A főnixpálma Laoszról származó pálmafaj. Rendkívül látványos növénye lehet otthonodnak, akármelyik fajt választod.

Szobanövényként a 13 Phoenix-faj közül a keskenylevelű főnixpálmát, vagy ahogy ismertebb törpe datolyapálmát (Phoenix robelinii), a kanári főnixpálmát (Phoenix canariensis) és a közönséges datolyapálmát (Phoenix dactylifera) tartjuk leggyakrabban. 

Nemcsak mutatós lakásdíszek, hanem hasznos növények is, a törpe datolyapálma ugyanis, a levegő szén-dioxid tartalmán túl, a szennyező anyagok közül a benzol lebontásában is részt vesz.

5. Kínai legyezőpálma (Livistona chinensis)

Kínai legyezőpálma (Livistona chinensis)

Kép forrása: CityPlant.hu

A kínai legyezőpálma Dél-Kína területéről származó pálmafaj. Eredeti élőhelyén 10-15 méteres magasságot is elérhet, szobanövényként tartva visszafogottabban fejlődik.

A kínai legyezőpálma fő díszét hatalmas méretű, hosszú nyélen ülő legyező formájú levelei adják, bármelyik tágas nappalinak igazi dísze lehet, ha biztosítják számára a megfelelő körülményeket.

6. A Washington pálma (Washingtonia)

Washington pálma

Washington pálma a természetben / Kép forrása: Pixabay.com

A Washington pálma Mexikó, Kalifornia és Arizona területén őshonos. A kertészetek a mexikói ’Washingtonia robusta’-t és a kaliforniai ’Washingtonia  filifera’-t forgalmazzák.

A Washington pálmát Amerikában Petticoat Palm-nak is hívják. A név eredete, hogy a pálma törzsét, alsószoknyára emlékeztető, levélmaradványok veszik körül.

A Washington pálma legyezőre emlékeztető nagyméretű leveleivel lehet lakásod dísze, ha biztosítani tudsz számára elég helyet, valamint a megfelelő körülményeket. Nyáron szabadban is tarthatod.

Fontos megemlíteni, hogy a levélnyeleken erős tövisek is növekednek, ami balesetek forrása lehet. Vigyázz a növény gondozása közben és tartsd olyan helyen, ahol nem mehet neki véletlenül senki.

7. Aranypálma (Areca lutescens)

Areca lutescens

Kép forrása: CityPlant.hu

Az aranypálma vagy aranygyümölcspálma, melyet gyakran csak Areca pálmaként említ a köznyelv, Madagaszkár területén őshonos pálmafaj. Eredeti élőhelyén 10 méteres magasságot is elérhet.

Lakásban tartva ettől nem kell tartanod, viszont megfelelő gondozás és körülmények mellett így is rendkívül gyorsan, akár évente 20cm-t is növekedhet.

Az aranypálma külseje nagyon hasonlít a kenciapálmára (Howea) a fő különbséget a világosabb zöld levélszín, valamint a levélgerinc fekete pontozottsága jelenti. Könnyű összetéveszteni a két növényt.

Képek forrása: 

CityPlant.hu

Pixabay.com

Felhasznált irodalom: Halina Heitz – Szobanövények

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek