Krókusz (Crocus) gondozása, ültetése – Krókusz fajták képekkel

tavaszi sáfrány
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A sáfrány (Crocus) fajok kis termetű hagymás növények, melyek remekül mutatnak sziklakertben, virágágyásban más hagymás virágok társaságában.

Bejegyzésemben 6 sáfrány (Crocus) fajt gyűjtöttem össze, és mutatok be képekkel együtt. Ha szeretnél részletesen is olvasni a sáfrányok gondozásáról, látogass el a citygreen.hu weboldalra.

1. Tavaszi sáfrány (Crocus vernus)

tavaszi sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Smihael

A tavaszi krókusz vagy tavaszi sáfrány (Crocus vernus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, melynek nemesített változatait forgalmazzák a kertészetek.

Eredeti élőhelyét Európa hegyvidékei jelentik, a kertben kerti utak szegélyezésére, sziklakertbe, valamint nagyobb csoportban, a kert természetes hatású részeibe is ültetheted.

Levélzetét vékony levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Fehér, vagy a lila különböző árnyalataiban pompázó virágai tavasszal nyílnak. A virágok érdekessége, hogy este és borongós időben összecsukódnak.

2. Korai sáfrány (Crocus chrysanthus)

Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'

Kép forrása: Flickr / Szerző: Bob Gutowski / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A korai sáfrány (Crocus chrysanthus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Kis-Ázsiában valamint a Balkán-félszigeten honos. A jellemző virágszíne a sárga és krém sárga, de rengeteg más színű hibrid változatot is forgalmaznak a kertészetek.

Levélzetét vékony, tőálló levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Virágai, nevéhez hűen, nagyon korán már a tél legvégén, valamint kora tavasszal pompáznak. Sziklakertbe, balkonládába, a kertbe csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültetheted.

3. Kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus)

kétvirágú sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A kétvirágú sáfrány (Crocus biflorus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Irántól egészen az olasz hegyvidékekig előfordul.

A jellemző virágszíne a nagyon világoskék, vagy halványlila. A virágok szirmainak külsejét gyakran sötétebb árnyalatú csíkok díszítik.

Sziklakertbe, évelő ágyás szegélyébe, vagy csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültetheted.

4. Illír sáfrány (Crocus tommasinianus)

illír sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Az illír sáfrány (Crocus tommasinianus) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely hazánkban védettséget élvez. A jellemző virágszíne a fehér, valamint a lila különböző árnyalatai.

Levélzetét vékony, tőálló levelek alkotják, melyeket fehér csík díszít. Virágai már egészen kora tavasszal pompáznak. Sziklakertbe, balkonládába, a kertbe csoportosan, például lombhullató, fák, cserjék alá egyaránt ültetheted.

5. Pompás sáfrány (Crocus speciosus)

pompás sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) alacsony termetű, hagymagumós évelő növény, mely ősszel díszít virágaival. Eredeti élőhelyét Irán, Törökország, valamint a Kaukázus vidéke jelenti.

Természetes hatású ligetes kertrészekbe, sziklakertekbe, talajtakaró növény társaságába egyaránt ültetheted. Napfényben nyíló nagyméretű virágai kékeslila, vagy fehér színben játszanak.

6. Csinos sáfrány (Crocus pulchellus)

csinos sáfrány

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A csinos sáfrány (Crocus pulchellus) alacsony termetű, évelő hagymás növény, mely Törökországban, valamint a Balkán-félsziget területén őshonos. Közeli rokona a  jóféle sáfránynak vagy fűszersáfránynak (Crocus sativus).

Ősszel nyíló virágaival a sziklakert, vagy a nagyobb, lombos fák alatti üres területek érdekes színfoltja lehet. Ha ideálisak számára a körülmények könnyen elszaporodik. Halványlila, kissé kékes árnyalatú virágai, a fűszerű, szálas levelek kihajtása előtt nyílnak ki.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Smihael

Flickr / Szerző: Bob Gutowski / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Flickr / Szerző: Katya / Licence: CC BY-SA 2.0

Flickr / Szerző: Katya / Licence: CC BY-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Forrás: Botanikaland – Csinos sáfrány

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek