Szegfű (Dianthus) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása, termesztése, betegségei – szegfű fajták képekkel

szegfű
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szegfűfélék családjába rendkívül változatos megjelenésű, különlegesen szép kerti növények tartoznak. Ebben a bejegyzésben 12 szegfűfélét mutatok be neked képekkel együtt. Ha szeretnél a szegfűfélék gondozásáról is olvasni, látogass el erre az oldalra: A szegfűfélék gondozása

1. Kerti szegfű (Dianthus caryophyllus)

szegfű

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti szegfű (Dianthus caryophyllus) a szegfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely a Földközi-tenger vidékén őshonos. Nagyon kedvelt és változatos megjelenésű alacsony vagy közepes termetű dísznövény, népszerű fajtái a Chabaud és a Grenadin szegfű.

A nemesítők munkájának hála a nyáron nyíló virágok különféle színárnyalatokban és formában pompáznak. Lehetnek szimplák és teltvirágúak, rózsaszín, piros, fehér és sárga árnyalatúak is. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, melyet vékony, fűszerű, szürkészöld, vagy kékeszöld levelek díszítenek.

2. Kínai szegfű (Dianthus chinensis)

kínai szegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: A Yee / Licence: CC BY 2.0

A kínai szegfű (Dianthus chinensis) alacsony termetű, bokros évelő növény, mely ágyásszegélyekbe, balkonládába való ültetésre a legalkalmasabb. 

Az Észak-Kínában, Koreában, Mongóliában, valamint Oroszország délkeleti részén honos növény, kora nyáron nyíló egyszínű vagy mintás, fogazott szirmú virágaival díszít. Levélzetét a szegfűkre jellemző, vékony, fűszerű levelek alkotják.

3. Tollas szegfű (Dianthus plumarius)

tollas szegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A tollas szegfű vagy német szegfű (Dianthus plumarius) alacsony termetű, párnát alkotó évelő növény. Levélzetét, melyet télen is megőriz, fűszálhoz hasonló vékony, sötét szürkészöld levelek alkotják.

Kecses, csipkés szélű szirmok alkotta rózsaszín virágai a szár végén nyílnak. Illatos virágaiban, tavasz végén, valamint a nyár elején gyönyörködhetsz. A tollas szegfű jól mutat sziklakertekben, valamint szegélynövényként is.

4. Réti szegfű (Dianthus deltoides)

réti szegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: H. Zell

A réti szegfű vagy mezei szegfű (Dianthus deltoides) a szegfűfélék családjába tartozó alacsony termetű évelő növény. Nagyon jó választás sziklakertbe, vagy évelőágyakba, ahol összefüggő, szőnyegszerű felületet alkothat. 

A hajtások végén nyíló, élénk rózsaszín vagy piros színű, illatos virágai tavasz végén, valamint nyáron díszítenek. 

5. Kahori szegfű (Dianthus ‘Kahori’)

kahori szegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: hoojammyflip / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A kahori szegfű (Dianthus ‘Kahori’) alacsony termetű, bokrosodó habitusú örökzöld évelő növény, melyet sziklakertbe, kerti utak szegélyébe vagy balkonládába is ültethetsz. Levelei a szegfűkre jellemző, keskeny levélkék, pink színű, illatos virágai a felfelé törő vékony szárak végén nyílnak a nyár folyamán.

6. Törökszegfű (Dianthus barbatus)

törökszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A törökszegfű vagy szakállas szegfű (Dianthus barbatus) tavasz végétől virágzó látványos virág, melyet Magyarországon elsősorban kétnyári növényként nevelünk. Kora tavaszi vetéssel, akár már az első évben virágzásra bírható.

Jól társítható évelőkkel és egynyáriakkal vegyes virágágyásban. Vágott virágként is remek, hosszan díszít vázába téve.

7. Pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus)

Dianthus gratianopolitanus 'Bath's Pink'

Dianthus gratianopolitanus ‘Bath’s Pink’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ltshears

A pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus) alacsony, vagy közepes termetű, bokros növekedésű, terjedő tövű évelő növény, melyet talajtakaróként, valamint szegélynövényként is ültethetsz. 

A hazánkban is honos kedves külsejű virág levélzetét szürkészöld árnyalatú, fűszerű levelek alkotják, melyek télen is a növényen maradnak. Szimpla vagy telt, rojtos szélű rózsaszín virágai tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak.

8. Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria)

bársonyos kakukkszegfű

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) nagytermetű bokros növekedésű évelő növény, mely hazánkban védettséget élvez.

Igazán karakteres növény, szárai valamint lándzsa alakú levelei szürkészöld színűek, míg virágai élénkrózsaszín színben játszanak. Feltűnő virágzatát tavasz végén, valamint a nyár első felében csodálhatod meg.

9. Tengerparti habszegfű (Silene maritima)

tengerparti habszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Peter A. Mansfeld

A tengerparti habszegfű (Silene maritima) alacsony termetű, növekedése során párnát képező évelő növény, mely Nyugat-Európában őshonos. Levélzetét lándzsás, szürkészöld levelek alkotják.

Kissé felfújt, fodros szirmú fehér virágai a szár végén nyílnak. Kedves virágai a nyár első felében díszítenek.

10. Enyves szurokszegfű (Silene viscaria)

enyves szurokszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az enyves szurokszegfű vagy balkáni enyvesszegfű (Silene viscaria; Lychnis viscaria) közepesen magas évelő növény, melyet évelőágyásba és sziklakertbe is ültethetsz. Érdekessége, hogy szára ragacsos innen ered a magyar elnevezése.

Levélzete fűcsomóra emlékeztet, a levelek fölé magasodó vékony virágszáron nyílik magenta színű virágokból álló bugavirágzata. Tavasz végén, valamint nyár elején pompázó virágait a pillangók is előszeretettel látogatják.

11. Őszi habszegfű (Silene schafta)

őszi habszegfű

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az őszi habszegfű (Silene schafta) alacsony termetű, földön kúszó, lassan terjedő évelő növény, mely támfalak és sziklakertek díszítésére egyaránt alkalmas. 

A Kaukázusban őshonos növény levélzetét lándzsa alakú félörökzöld levelek alkotják. Csillag alakú, rózsaszín virágai a nyár második, valamint az ősz első felében nyílnak.

12. Égőszerelem (Silene chalcedonica)

égőszerelem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Az égőszerelem, tűzpiros égőszerelem (Silene chalcedonica) közepes, magas termetű évelő növény, mely Ázsia középső vidékeiről származik, és onnan hódította meg a hazai kerteket is.

Igazán látványos növény, melyet a száron hozott élénkzöld hegyes leveleinek, valamint a szár végén nyíló élénk színű, félgömböt formázó virágzatának köszönhet. A fehér, narancssárga, rózsaszín vagy piros színben játszó virágokat a nyár elején csodálhatod meg.

Képek forrása:

Pixabay.com

Flickr / Szerző: A Yee / Licence: CC BY 2.0

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Wikipédia / Szerző: H. Zell

Flickr / Szerző: hoojammyflip / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

Wikipédia / Szerző: Ltshears

Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Peter A. Mansfeld

Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Források:

Wikipédia – Kerti szegfű

Tuja.hu – Törökszegfű

Lifepress.hu – Törökszegfű

Farmer.hu – Törökszegfű

Botanikaland – Enyves szurokszegfű

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek