Zsálya (salvia) gondozása, ültetése, teleltetése, metszése, szaporítása, termesztése, betegségei – zsálya fajták képekkel

ligeti zsálya
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A dísznövényként és gyógynövényként is népszerű orvosi zsályát (Salvia officinalis), vagy az élénkpiros virágokkal közterületeket díszítő paprikavirágot (Salvia splendens), talán senkinek sem kell bemutatnom. Ebben a bejegyzésben 10 ismert és kevésbé ismert zsálya fajt gyűjtöttem össze melyekkel díszítheted a kerted.

Ha szeretnél az egyes zsálya fajok gondozásáról is olvasni, látogass el erre az oldalra: A zsálya (Salvia) gondozása

1. Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

orvosi zsálya

Kép forrása: Flickr / Szerző: Marc St / Licence: CC BY-ND 2.0

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is.

Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kerted dísze is lehet, 50-80 cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

Gyógyászati célra használható leveleit júniustól, júliustól lehet begyűjteni, úgy, hogy a leveleket egyszerűen csak eltávolítod a szárról. A levelekből forrázat valamint tea is készíthető. Teájával kezelhető a torokgyulladás, fogínygyulladás valamint a száj gyulladása is.

Belsőleg felhasználva az emésztési problémák orvosolhatók vele. Nem utolsó sorban, aromás fűszernövény, amely jól illik a hal és húsételekhez.

2. Ligeti zsálya (Salvia nemorosa)

ligeti zsálya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

A ligeti zsálya vagy Szent-Ilona füve (Salvia nemorosa) közepes termetű évelő növény, mely Elő-Ázsia és Európa területén elterjedt. Rendkívül mutatós növény, akár önmagában ülteted, akár más évelőkkel társítva.

A bokros növekedésű növény, bíbor lila és sötétlila, nagyon ritkán fehér füzérvirágzatot hoz tavasz végén és nyár elején, de nyár végi másodvirágzásra is bírható, ha folyamatosan levágod az elszáradt virágokat.

3. Paprikavirág (Salvia splendens)

paprikavirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A paprikavirág (Salvia splendens) egynyári dísznövény, amely Brazíliában őshonos. Bokrosodó növekedés, valamint nem túl nagy termet, kb. 30 cm-es magasság jellemzi.

Levelei különlegesen szép szív alakúak és élénkzöld színűek. Az üde zöld levélzet jó hátteréül szolgál a piros, rózsaszín, lila és egyéb színekben pompázó virágoknak. 

Látványos, egész nyáron virágzó dísznövény, ezért gyakran telepítik parkokba, közterületek virágágyaiba, de balkonon és teraszon is jól mutat.

4. Lisztes zsálya (Salvia farinacea)

lisztes zsálya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

A lisztes zsálya (Salvia farinacea) közepesen magas évelő növény, Magyarországon egynyári növényként tartjuk.

Növekedése kissé bokrosodó, mélykék ajakos virágai tömött fürtbe rendeződnek. Pompás virágait júniustól kezdve, az első fagyok megérkezéséig csodálhatod, akár virágágyásba, akár balkonládába ülteted.

5. Muskotályzsálya (Salvia sclarea)

Salvia sclarea

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

A muskotályzsálya vagy muskotályos zsálya (Salvia sclarea) magas termetű, kétnyári növény, Észak-Afrikában, valamint Európa mediterrán vidékein őshonos.

A középkortól kezdődően gyógynövénynek tartják, gyógyászati célra főként a virágokból és levelekből kinyert olaját, valamint a növényből készült teát használják.

Nagytermetű, terebélyes, felálló szárú növény, melynek levélzetét, molyhos, tojásdad, levelek alkotják. Halvány rózsaszín vagy halványlila virágai a nyár első felében díszítenek.

6. Ananászzsálya (Salvia elegans)

salvia elegans

Kép forrása: Wikipédia / Szező: Eric Hunt

Az ananászzsálya vagy ananászillatú zsálya (Salvia elegans) hazánkban főként egynyáriként tartott, Mexikó és Guatemala területéről származó évelő növény.

Felálló szárú, magas termetű évelő, melynek szögletes szárain dörzsölésre kellemes illatú, szőrözött levelek sorakoznak. Skarlátvörös árnyalatú kétajkú virágai jellemzően nyár végén és ősz elején nyílnak, de előfordul korábbi virágzás is.

7. Erdei zsálya (Salvia x sylvestris)

Salvia x sylvestris

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Az erdei zsálya (Salvia x sylvestris) közepes termetű évelő növény, melyet a ligeti zsálya (Salvia nemorosa) és a mezei zsálya (Salvia pratensis) keresztezésével hoztak létre. Nagyobb csoportba ültetve élénk színfoltja lehet kertednek, kiváló pillangócsalogató és méhlegelő növény.

A kompakt habitusú növény levélzetét szürkészöld árnyalatú, fogazott szélű levelek alkotják, melyek a felfelé álló szárakon sorakoznak. Lila, kék vagy rózsaszín árnyalatú fürtvirágzatot alkotó virágai jellemzően tavasz végén és nyár elején nyílnak.

8. Tornyos zsálya (Salvia longispicata x farinacea)

Salvia 'Indigo Spires'

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: 掬茶

A tornyos zsálya (Salvia longispicata x farinacea) hazánkban egynyáriként nevelt, évelő zsálya faj, melyet a Salvia longispicata és a Salvia farinacea keresztezésével hoztak létre.

A közepesen magas vagy magas, bokros növekedésű növény, kék, vagy indigó színű virágfüzéreivel nagyon hosszan díszít. Virágait a méhek és a pillangók is nagyon szeretik. Szürkészöld levelei nagyméretűek, fogazottak, dörzsölésre illatosak.

A kertészetek leggyakrabban az alacsonyabb ’Mystic Spires Blue’ és a magasabb ’Indigo Spires’ változatokat forgalmazzák.

9. Őszi zsálya  (Salvia greggii)

Salvia greggii

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

Az őszi zsálya vagy Gregg-zsálya (Salvia greggii) közepesen magas évelő növény, mely Mexikó és Dél-Texas területéről származik.

Nevével ellentétben nemcsak ősszel, hanem már a nyár elejétől kezdve gyönyörködhetsz rózsaszín, piros, lila, fehér és krémszínű virágaiban. A kompakt bokros formájú növény levélzetét, fényes felületű, kicsi, hosszúkás levelek alkotják, melyek fölött nyílnak a virágok.

10. Skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea)

Salvia coccinea

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mary Keim / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea) közepes termetű, hazánkban egynyáriként nevelhető zsálya faj, mely az Egyesült Államok déli részén, valamint Mexikóban őshonos.

A növény fő díszét piros, fehér, vagy rózsaszín árnyalatban játszó, füzérbe rendeződő, ajakos virágai, valamint bokros habitusa adják. Mutatós virágai nagyon hosszan, nyár végétől kezdve, a fagyokig díszítenek. Levélzetét fogazott szélű, lándzsás, vagy szív alakú levelek alkotják.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Marc St / Licence: CC BY-ND 2.0

Wikipédia / Szerző: Averater

Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

Wikipédia / Szező: Eric Hunt

Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Wikipédia / Szerző: 掬茶

Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

Flickr / Szerző: Mary Keim / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Pixabay.com

Források:

Botanikaland – Muskotályzsálya

Botanikaland – Tornyos zsálya

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek