Korallvirág (Kalanchoe) gondozása, metszése, szaporítása – korallvirág fajták képekkel

sarjika
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetén őshonos pozsgás növény. Magyarországon is kifejezetten népszerű növénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben virágzásra bírhatod, így éven át csodálhatod sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsd sötétben a növényt, takard le, vagy helyezd egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveld tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

1. Öntözés, elhelyezés, tápoldatozás

Kerüld a túlöntözést, mivel pozsgás növényről van szó, leveleiben akkor is tárol vizet, amikor már a földje teljesen száraz. Elhelyezésekor világos helyet keress számára, a korallvirág kifejezetten igényli a fényt, fényhiányos helyen megnyúlik.

Mivel a virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért gondoskodj a tápanyagok pótlásáról, kéthetente történő tápoldatozással.

2. Párásítás

A korallvirág nem kényes a levegő páratartalmára, a szoba szárazabb levegője sem okoz számára különösebb problémét, így a közvetett vagy közvetlen párásítás gondját leveszi a válladról, nem kell külön párásítanod.

3. Metszés, átültetés

Az elnyílt virágokat azonnal vágd le a tőről. A virágzás befejeztével végezd el a zöld részek metszését is, így dús, tömött, virágzó bokrot nevelhetsz.

Ha szükségessé válik a korallvirág átültetése például mert a földje rossz szerkezetűvé vált és tápanyag tartalma is kimerült, akkor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldbe ültesd át.

Videó a korallvirág gondozásáról:

Összefoglalva:

Elhelyezés: a korallvirág helyéül napos, vagy világos helyet keress, fényhiányos környezetben csúnyán megnyúlik.

Újravirágoztatás: 6 héten keresztül, naponta 14 órán át legyen sötétben a növény, a fennmaradó időben világos helyen tartsd.

Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, mivel pozsgás növény, ezért leveleiben nedvességet tárol.

Tápoldatozás: a virágzáshoz sok tápanyagra van szükség, ezért ha szeretnél a korallvirág virágaiban gyönyörködni, tápoldatozd kéthetente.

Párásítás: a levegő páratartalmára nem kényes, nem szükséges a párásítással foglalkoznod.

Metszés: metszésre azért van szükség, hogy ösztönözd a virágzást, és hogy a növényed megőrizze, bokros, tömött formáját. Az elszárad virágokat azonnal vágd le, és a virágzás után a zöld részeket is vágd vissza.

Átültetés: az átültetéshez lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet használj. Az átültetésre akkor lehet szükség, ha a talaj szerkezete már rossz, tápanyag tartalma pedig kimerült.

Korallvirág fajták ( képekkel )

1. Sarjika (Kalanchoe daigremontiana)

sarjika

Kép forrása: Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarjika vagy elevenszülő korallvirág (Kalanchoe daigremontiana) Madagaszkáron őshonos pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik.

A sarjika érdekességét különleges szaporodási módja adja, melyből az elevenszülő korallvirág, vagy egyszerűen csak elevenszülő elnevezés ered. Húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények.

Az anyanövény elpusztulása után, ezek a kis növények, lepottyannak és meggyökeresednek a földben.

Eredeti élőhelyén, emiatt rendkívül gyorsan terjed, invazív növénynek számít.

Ezt a tulajdonságát kihasználva szobanövényként is könnyen szaporíthatod. Csak győzd elosztogtani az ismerősök között a sok fiatal sarjikát!

2. Széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora)

széleslevelű korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Joe Mabel

A széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora), húsos, kerekded leveleivel díszítő maximum 30cm-esre növő pozsgás növény. Szürkészöld színű leveleinek széle, gyakran piros színben pompázik.

Jó választás, ha olyan növényt keresel, amivel szinte nem is kell foglalkozni és kis helyen is elfér, ugyanakkor színeivel vidámságot varázsol otthonodba.

3. Tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

tömött-korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Magyarországon kifejezetten népszerű szobanövénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben is virágzásra bírhatod, így éven át csodálhatod sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsd sötétben a növényt, takard le, vagy helyezd egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveld tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

4. Barna korallvirág (Kalanchoe beharensis)

barna korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Delso

A barna korallvirág (Kalanchoe beharensis), egy érdekes megjelenésű, évelő pozsgás növény. A növény díszét télen hozott sárga virágai, valamint barnás színű, háromszög alakú levelei adják.

Gondozása nem különösebben nehéz, ezért kezdő szobakertészként is bátran választhatod ezt a növényt. Ültetéséhez laza, tőzeges virágföldet célszerű választanod, ebben fejlődik igazán szépen.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Joe Mabel

Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Wikipédia / Szerző: Diego Delso

Források: Hobbikert – SarjikaHobbikert – Tömött korallvirág

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek