Korallvirág körkép – 4 korallvirág faj, ami a lakásod dísze lehet

Ha azt hallod, hogy korallvirág, szinte biztos, hogy az első, ami eszedbe fog jutni az a tömött virágú korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) lesz. Ebben a bejegyzésben 3 másik korallvirág fajt is bemutatok neked, melyek nem kevésbé érdekesek, és remek szobadíszek lehetnek.

Ha szeretnél még többet megtudni ezeknek a szobanövényeknek a gondozásáról, látogass el a https://citygreen.hu/ weboldalra. A tömött virágú korallvirág gondozásáról egy külön bejegyzésben részletesen fogok írni.

1. Sarjika (Kalanchoe daigremontiana)

sarjika

Kép forrása: Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarjika vagy elevenszülő korallvirág (Kalanchoe daigremontiana) Madagaszkáron őshonos pozsgás növény, mely a varjúhájfélék családjába tartozik.

A sarjika érdekességét különleges szaporodási módja adja, melyből az elevenszülő korallvirág, vagy egyszerűen csak elevenszülő elnevezés ered. Húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények.

Az anyanövény elpusztulása után, ezek a kis növények, lepottyannak és meggyökeresednek a földben.

Eredeti élőhelyén, emiatt rendkívül gyorsan terjed, invazív növénynek számít.

Ezt a tulajdonságát kihasználva szobanövényként is könnyen szaporíthatod. Csak győzd elosztogtani az ismerősök között a sok fiatal sarjikát!

2. Széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora)

széleslevelű korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Joe Mabel

A széleslevelű korallvirág (Kalanchoe thyrsiflora), húsos, kerekded leveleivel díszítő maximum 30cm-esre növő pozsgás növény. Szürkészöld színű leveleinek széle, gyakran piros színben pompázik.

Jó választás, ha olyan növényt keresel, amivel szinte nem is kell foglalkozni és kis helyen is elfér, ugyanakkor színeivel vidámságot varázsol otthonodba.

3. Tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

tömött-korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

A korallvirág vagy tömött korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származó pozsgás növény. Magyarországon kifejezetten népszerű szobanövénynek számít, a lakások, sziklakertek, balkonládák elmaradhatatlan dísze.

Megfelelő gondozás mellett akár egész évben is virágzásra bírhatod, így éven át csodálhatod sokféle színváltozatú virágzatát.

Az újravirágoztatáshoz 6 héten keresztül, minden nap 14 órán át tartsd sötétben a növényt, takard le, vagy helyezd egy sötét szekrénybe. A fennmaradó 10 órában, legyen továbbra is világos helyen.

A bimbók megjelenése után, neveld tovább a korallvirágot, a megszokott módon, világos helyen.

4. Barna korallvirág (Kalanchoe beharensis)

barna korallvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Diego Delso

A barna korallvirág (Kalanchoe beharensis), egy érdekes megjelenésű, évelő pozsgás növény. A növény díszét télen hozott sárga virágai, valamint barnás színű, háromszög alakú levelei adják.

Gondozása nem különösebben nehéz, ezért kezdő szobakertészként is bátran választhatod ezt a növényt. Ültetéséhez laza, tőzeges virágföldet célszerű választanod, ebben fejlődik igazán szépen.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: epiforums / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző: Joe Mabel

Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Wikipédia / Szerző: Diego Delso

Források: Hobbikert – SarjikaHobbikert – Tömött korallvirág