Bugenvillea (Bougainvillea glabra) gondozása, teleltetése

murvafürt
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A bugenvillea (Bougainvillea glabra) bemutatása, gondozása

murvafürt

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mattes

A bugenvillea, murvafürt vagy papírvirág (Bougainvillea glabra) Brazíliában őshonos tövises cserje. Magyarországon dézsás növényként nevelheted, kúszó növekedése miatt támasztékra is felfuttatható. A bugenvillea mérgező növény.

Élénk színű virágaival, valamint kerekded, kissé lándzsaszerű leveleivel igazán szép látványt nyújt. Dekoratív virágzatát tavasztól kezdődően csodálhatod meg. Magyarországon nem télálló, fagyérzékenysége miatt, világos 10fok körüli helyen teleltetni kell. 

Elhelyezés, hőmérséklet

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

A bugenvillea átlagos igényű növény, egyedül fényigénye nevezhető magasnak és a meleget is kedveli. Elhelyezéséhez világos, vagy akár tűző napos helyet is választhatsz, ahol nincs huzat.

Öntözés, tápoldatozás, párásítás

Víz és páratartalom igénye átlagos, mérsékelten öntözd, ügyelj rá, hogy ne öntözd túl. Télen a teleltetés folyamán még kevesebb öntözést igényel.

Virágzási időszakban tápoldatozással ösztönözheted dúsabb virágzásra. Ahogy korábban említettem, a bugenvillea jól bírja a nyári meleget, azonban ilyenkor azért célszerű alkalmanként vízzel permetezned, párásítanod.

Metszés

A bugenvilleát metszéssel alakíthatod és bővebb virágzásra is ösztönözheted. A virágzás után vágd le az elvirágzott virágokat, tavasszal pedig a teleltetés után csípj vissza a hajtások végéből.

Átültetés, szaporítás

Ha szükségesnek látod a növény átültetését, azt tavasszal, a metszést követően érdemes elvégezned. Az ültetéshez megfelelő  az általános virágföld is, a lényeg, hogy a növény földje lazább szerkeztű, jó vízáteresztő legyen.

Szaporítani nem egyszerű feladat, ha szeretnéd megpróbálni, akkor fejdugvánnyal érdemes kísérletezned. A dugvány kicsit nehezen gyökeresedik, ne érezd kudarcnak, ha nem sikerül!

A murvafürt teleltetése

murvafürt

Kép forrása: Pixabay.com

Az ideális teleltető hely védett, világos és kb. 8-12fok hőmérsékletű. Fontos ezen feltételek megfelelő kombinációja, mivel melegebb, de sötét helyen, a bugenvillea csúnyán megnyúlik, alacsonyabb hőmérsékletnél pedig ledobja leveleit.

Ahogy a többi teleltetésre szánt növényt, úgy a bugenvilleát is érdemes átnézned teleltetés előtt, nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e esetleg. Ha igen, akkor először távolítsd el a kártevőket, kezeld a fertőzést, nehogy továbbterjedjen a többi, még egészséges teleltetett növényre.

Ha ezzel meg vagy, akkor kösd fel a kusza, kiálló ágakat, vagy vágd le őket, így helyet spórolhatsz meg. Télen, nem igényel túl sok törődést a növény, elég csak minimálisan öntözni, ne sajnáld, nem baj, ha szinte száraz a földje.

Ha szükségét érzed, akkor tavasszal lehet metszeni, de igazából az is elég, ha nyáron csíped le a hajtásokat, így szép, bokros formájú növényt nevelhetsz. Az átültetésre szintén a tavasz a legalkalmasabb időpont, a növény szabadba való költöztetésére pedig a május.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Mattes

Pixabay.com

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek