Csodatölcsér (Mirabilis jalapa) gondozása, ültetése, teleltetése

csodatölcsér
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) bemutatása, gondozása

csodatölcsér

Kép forrása: Pixabay.com

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) közepesen magas, bokros növekedésű egynyári virág, mely Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos. Virágzatával nyáron és az ősz elején díszít, a tölcsér alakú virágok érdekessége, hogy éjszakára becsukódnak és csak délután nyílnak ki újra.

A csodatölcsér változatosan használható a kertben, alkalmas talajtakarásra, képezhetsz belőle nagyobb foltot, de ültetheted a kerítés tövébe is.

csodatölcsér

Kép forrása: Pixabay.com

Nagyon mutatós növény, levélzetét kerekded, hegyesedő levelek alkotják, virágai lehetnek tarkák, vagy egyszínű, sárga, pink, lazac és fehér árnyalatúak is.

Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatsz. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajban fejlődik legszebben. Szereti, ha földje mindig egy kicsit nyirkos, emiatt öntözést igényel. Szaporítani magvetéssel tudod, de önvető képessége is jó!

A csodatölcsér szaporítása

Csodatölcsér vetése szabadföldbe

csodatölcsér

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

A csodatölcsért áprilisban és májusban vetheted végleges helyére. A vetés előtt egy éjszakára áztasd be a magokat, ezzel megkönnyíted a csírázást.

Alakítsd ki az ágyást, és a sort, majd kb. 1 cm mélyre vesd el a magokat. Közvetlenül egymás mellé kb. 2-3 mag kerüljön, egy-egy ilyen kis csoport között, kb. 15 cm távolságot hagyj.

Palántanevelés cserépben

csodatölcsér

Kép forrása: Pixabay.com

Ha a fagyveszély elmúltával szeretnél palántákat ültetni, akkor cserében, vagy ültető tálcában előnevelheted őket. A magokat, ahogy a szabadföldi vetésnél is, ebben az esetben is érdemes beáztatni.

Egy-egy cserépbe 3-4 mag kerüljön 1 cm mélyre. A cserepek helyéül világos helyet válassz. A palántákat fokozatos kiszoktatás után lehet kiültetni a fagyveszély elmúltával.

Képek forrása:

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Források: Gazigazító; Nőinetcafe

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek