Minden, amit a fukszia sikeres teleltetéséhez tudnod kell!

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) Dél-Amerika nyugati partvidékéről származó évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészek szívét.

A fajtáknak se szeri se száma, lágy és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatokat egyaránt vásárolhatsz a kertészetekben.

Ha ügyesen gondozod, és biztosítod számára az árnyas, kissé nyirkos környezetet, akár egész nyáron díszítheti otthonod.

Ahhoz, hogy évről-évre gyönyörködhess színpompás virágaiban, télen gondoskodnod kell teleltetéséről, annak ellenére is, hogy kb. -5fokig elviseli a fagyokat.

Teendők a teleltetés előtt

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A megfelelő teleltető helyen a fukszia épségben átvészeli nyugalmi időszakát, hogy aztán tavasztól újra elkezdje a virágzás kimerítő folyamatát. Mielőtt megkezdenéd a teleltetést, vizsgáld át a növényt, nem fertőzött-e, nincsenek-e kártevők rajta.

Célszerű ilyenkor vízzel letisztítani, megszabadítva a portól, és a levelek között rejtőzködő kártevőktől is.

A teleltetéshez ideális hely

A teleltetés helyéül világos, és sötét helyet is választhatsz, utóbbi helyen, ledobja leveleit a növény, de ettől nem kell megijedned, természetes folyamat.

Ha világos helyen szeretnéd teleltetni, akkor kb. 10-12fokos, míg ha sötétben, nagyjából 7fokos helyiséget válassz. A teleltetés alatt elég, csak mértékkel öntözni, tápoldatozását elhagyhatod.

A teleltetés után

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

Ahogy beköszönt a tavasz, keress a fukszia számára világosabb helyet (tűző napra ne tedd!), vágd vissza hajtásait a feléig, és kezd el újra rendszeresen öntözni.

Ilyenkor lehet átültetni is, ha szükségét érzed. Később, amikor már kellemes az idő, elkezdheted szoktatni a kinti klímához.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: HobbikertGazigazító