Petúnia (Petunia hybrida) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, betegségei

petúnia
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A petúnia (Petunia hybrida) bemutatása, gondozása

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia (Petunia hybrida) Dél-Amerikában őshonos, Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő egynyári növény. Változatainak száma több százra tehető, hibridek és színváltozatok széles választékával találkozhatsz a kertészetek kínálatában.

Felhasználása sokrétű, kiültetheted kertbe, cserépbe, felakasztható virágtartóba és balkonládába is, utóbbi kettő a leggyakoribb ültetési mód itthon.

A petúnia gondozása nem túl bonyolult, ugyanakkor ahhoz, hogy rendszeresen virágozzon, és szép, rendezett látványt nyújtson, néhány alapvető gondozási teendőt el kell végezned.

Elhelyezés

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

Először is fontos, hogy megfelelő helyet válassz a növény számára. A petúnia meleget és sok napfényt igényel, az időjárás viszontagságai, a csapadék és az erős szél viszont kárt tehetnek benne, a fagy szintén ellensége.

Viharos, esős időben, helyezd védett helyre, ha megtépázza a szél, vagy leesik helyéről és sérül, utána már nagyon nehezen képes regenerálódni.

Öntözés, tápoldatozás

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia víz és tápanyagigényes, ez a nyári időszakban akár napi kétszeri öntözést is jelenthet, a kora reggeli és az esti órákban. Tápoldatozni hetente érdemes, ösztönözheted a virágzást azzal, ha a tápanyagot kisebb mennyiségben, de rendszeresen biztosítod számára.

Egyéb teendők

Megfelelő gondozás mellett a petúnia kifejezetten gyorsan növekszik, így ha megfeledkezel rendszeres visszavágásáról, hamar elburjánzik. Az elhalt növényi részek, elszáradt virágok eltávolítása, nemcsak esztétikai kérdés, hanem a virágzat fejlődését, és a betegségek megelőzését is szolgálja.

A petúnia szaporítása

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia palánták nevelését beltérben, február végén és márciusban érdemes elkezdened. A palántaneveléshez földre, ültető tálcára, és magokra van szükség, valamint kellemesen meleg 18-20 fok körüli hőmérsékletre.

Töltsd meg az ültető tálcát földdel, és szórd a föld felszínére az apró magokat. A petúnia magjai fényre csíráznak, ezért nem kell őket földdel takarni. Öntözni, mindig alulról öntözd, azaz állítsd vízbe a tálcát, hogy alulról szívja fel a nedvességet.

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

Biztosíts fóliával, vagy üveglap segítségével kellemesen párás és meleg környezetet. Ilyen feltételek mellett kb. 10-20 nap a csírázási idő. Amikor már megjelennek a magoncok, a párásításra nincs szükség.

A fiatal petúniákat, amikor már 2-4 levelesek, egyesével át kell tűzdelned cserépbe. A fagyveszély elmúltával, fokozatos kiszoktatás után kiültetheted a palántákat végleges helyükre.

Betegségek, kártevők, gondozási hibák

A petúnia kártevői

A petúnián megjelenő leggyakoribb kártevő a levéltetű. Levéltetvek ellen először érdemes a langyos, illetve szappanos vizes lemosást megpróbálnod. Ha ez nem lenne elég, csak akkor vess be rovarölő szert.

A petúnia vírusos betegségei

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A foltos leveleket, vagy törpe növést okozó vírusok, szintén megtámadhatják a petúniát, leggyakrabban a mozaik vírus és a gyűrűs vírus fertőz. A vírusok esetében mindig a megelőzésre kell törekedned.

Egészséges növényt vásárolj és mindig tiszta eszközöket használj a gondozás során. A fertőzött növényeket azonnal meg kell semmisíteni, amint észleled a bajt. Sajnos megmenteni, nem lehet őket.

A petúnia gombás betegségei

petúnia

Kép forrása: Pixabay.com

A petúnia esetében a palántadőlést lehet megemlíteni, mint gombás betegséget. Védekezni gombaölő szer segítségével tudsz ellene.

Gondozási hibák

A petúnia tulajdonosok gyakori panasza, hogy a virágok nem nőnek rendesen, ennek általában a túlságosan sok nitrogén, vagy pedig a kevés fény az oka. Helyezd világosabb helyre a növényt és csökkentsd a tápanyag mennyiséget.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Gazigazító; Kertportál

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek