Púpliliom (Tricyrtis hirta) gondozása

borzas púpliliom
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A púpliliom (Trycirtis) különleges megjelenésű évelő növény, mely ősszel díszít látványos virágaival. Egzotikus külseje ellenére, egy viszonylag egyszerűen nevelhető növényről van szó. Bejegyzésemben 2 púpliliom fajt mutatok be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Borzas púpliliom (Tricyrtis hirta) bemutatása, gondozása

borzas púpliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: André Karwath

A borzas púpliliom (Tricyrtis hirta) egy egzotikus külsejű magasabb növekedésű évelő növény, mely Japánban őshonos. Kecses, pettyes virágai liliomra és kissé az orchideákra is hasonlítanak, lila és bíbor színben játszanak.

Virágait az ősz első felében csodálhatod meg. Levele gömbölydedek, végükön elhegyesedők, erősen bordázottak, jól kiemelik a különleges virágokat.

A borzas púpliliom nevelésével kezdő kertészként is bátran kísérletezhetsz, ugyanis meglehetősen átlagos igényei vannak. Ültetési helyéül, leginkább félárnyékos helyet érdemes választanod.

Talajok közül, a kissé lazább szerkezetű, semleges, vagy enyhén savas, tápanyagokban bővelkedő talaj a leginkább megfelelő.

Öntözni, csak annyira kell, hogy földje kissé nedves legyen, ne öntözd túl! Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással tudod.

2. Tajvani púpliliom (Tricyrtis formosana) bemutatása, gondozása

tajvani púpliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jebulon

A tajvani púpliliom (Tricyrtis formosana) közepes, vagy magas termetű rizómás évelő növény, mely lassan, de folyamatosan terjed gyöktörzse segítségével.

Jól mutat a kert természetes hatású részeiben, előnye, hogy bár igazán egzotikus külsejű növény, mégsem túl problémás a nevelése. A tajvani varangyliliom és tajvani tigriscsillag néven is ismert növény eredeti élőhelyét Tajvan erdős vidékei jelentik.

Levélzetét fényes felületű, feltűnő erezetű levelek alkotják. Lilás színárnyalatú, pettyes virágai a nyár végétől, egészen a fagyokig pompáznak.

A tajvani púpliliom félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, jó vízáteresztő talajba ültetve. Átlagos vízigényű növény, télen nem tolerálja a sok nedvességet, kirohadhat, növekedési, virágzási időszakában azonban rendszeres öntözést igényel.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a meztelencsigák és a csigák okozhatnak problémát. Szaporítani tőosztással tudod a legegyszerűbben.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: André Karwath

Wikipédia / Szerző: Jebulon

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek