Szerelemvirág (Agapanthus africanus) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása

szerelemvirág
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 szeptember 30.

A szerelemvirág (Agapanthus africanus) bemutatása, gondozása

szerelemvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az afrikai szerelemvirág vagy afrikai kékliliom (Agapanthus africanus) Dél-Afrika területéről származó évelő növény, mely az újkor idején hódította meg az európai kertészek szívét.

Nem véletlenül, hisz a hosszú szár végén nyíló, apró kék virágok alkotta virágzat igazán szép látványt nyújt. A szerelemvirág rendkívül könnyed, légies hatást kelt, ráadásul egész nyáron gyönyörködhetsz a kék virágok szépségében.

A szerelemvirág helyéül napos, világos helyet válassz, ilyen fekvésben érzi magát legjobban. Teleltetést igényel, a hazai téli klímát, a téli fagyokat nem bírja. Az egyszerűbb teleltetés miatt érdemes cserépben, dézsában nevelned. 

szerelemvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Mivel érzékeny a fagyokra, ezért csak akkor vidd ki a szabadba, amikor már elmúlt a fagyveszély, és természetesen időben helyezd biztonságba ősszel.

A szerelemvirág vízigényes növény, ezért ne fukarkodj az öntözéssel, valamint a tápoldatozással sem. Átültetni nagyjából 3-4 évente érdemes, amikor már úgy ítéled meg, hogy szűkössé vált a növény számára a cserép.

Szaporítani tőosztással tudod. Ha szeretnéd tőosztással szaporítani azt tavasszal, vagy a virágzás után teheted meg.

A szerelemvirág teleltetése

szerelemvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A cserépbe vagy dézsába ültetett szerelemvirág teleltetését kb. a leanderével egy időben kezdheted el. Teleltetéséhez kb. 4-6 fokos, világos helyet válassz.

A teleltetés során csak mértékkel öntözd, de arra azért figyelj, hogy teljesen ne száradjon ki a földlabdája. Január vége felé keress számára melegebb 15 fok körüli világos helyet.

Tavasszal ismét növelheted az öntözés és a tápoldatozás gyakoriságát és mennyiségét. A fagyveszély elmúltával kiteheted a szabadba növényt.

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Zöld újság

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek