Verbéna (verbena) gondozása, ültetése, teleltetése, szaporítása, betegségei – verbéna fajták képekkel

kerti verbéna
írta: Kertész Viola frissítve: 2021 September 30.

A verbéna vagy vasfű (Verbena) nemzetségbe kb. 200 változatos külsejű fajt sorolunk. Ezek között szép számmal akadnak olyanok, amelyekkel a kertedet díszítheted. Ezek közül mutatok be neked 5 verbéna fajt.

1. Kerti verbéna (Verbena x hybrida) bemutatása, gondozása

kerti verbéna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Chris Gladis / Licence: CC BY-ND 2.0

A kerti verbéna (Verbena x hybrida) vagy más néven vasfű hazánkban nagyon kedvelt egynyári dísznövény. Igazán kedves megjelenésű, vidám hangulatú növény, amit a gazdag színválasztékban pompázó fészkes virágzatának köszönhet.

Alacsony termete miatt virágágyakba, szegélynövényként egyaránt jól mutat. Léteznek ámpolnába ültethető fajtái is. Hosszan virágzik, ha gondoskodsz a száraz virágok levágásáról, akár májustól szeptember végéig is gyönyörködhetsz virágaiban.

A kerti verbéna fény és melegigényes növény, ezért ültetési helyéül napos, de legalább világos helyet keress, ahol a talaj jó vízgazdálkodású.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, de nem szabad túlöntöznöd ekkor sem, valamint a növény megerősödése után sem, mivel azzal betegségek felbukkanását idézheted elő.

Ha igazán szeretnél a verbéna kedvében járni, akkor tápoldatozhatod is, bár ez elhagyható. Szaporítani dugványozással és magról is lehet.

2. Ernyős verbéna (Verbena bonariensis) bemutatása, gondozása

ernyős-verbéna-5

Kép forrása: Pixabay.com

Az ernyős verbéna (Verbena bonariensis) a vasfűfélék családjába tartozó, magas egynyári növény, mely méretében és megjelenésében jelentősen különbözik a kerti verbénától. Jól illeszkedik a modernebb kertekbe is, virágai pillangókat csalogatnak a kertbe.

Az ernyős verbéna, nagyon könnyed hatású, légies növény, levélzete szinte elhanyagolható, keskeny, sötétzöld levelek alkotják. A szinte csupasz szárak végén nyílnak különlegesen szép árnyalatú lila virágai, melyek nyáron valamint az őszelején díszítenek.

Mivel nagyon légies, könnyed növény, érdemes nagyobb tömegben, egy összefüggő foltot képezned belőle. Ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos virágágyást is választhatsz. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajba ültetve, rendszeres öntözés mellett fejlődik legszebben.

Az erősebb fagyokra érzékeny, takarással enyhébb teleken átteleltetheted. Gyakran kihajt elszórt magjairól. Szaporítani magról lehet legegyszerűbben. Májusban vesd el magjait szabadföldbe.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan kényes, de időnként megtámadhatja lisztharmat.

3. Csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’) bemutatása, gondozása

csüngő verbéna

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

A csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’) rendkívül dekoratív dísznövény, a verbéna egy balkonládába és ámpolnába ültethető változata. Aláhulló hajtásain májustól az ősz elejéig hozza illatos virágait.

Gazdag színválaszték jellemzi, a sárga kivételével szinte minden színárnyalatban előfordul. A csüngő verbéna gondozása nem különösebben nehéz. Elhelyezéséhez világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatsz mivel fényigénye magas.

Ültetéséhez a balkonnövények számára összeállított balkonnövény földkeverék a legmegfelelőbb. Vízigénye közepes, emiatt rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

4. Lila verbéna (Verbena rigida) bemutatása, gondozása

lila verbéna

Kép forrása: Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A lila verbéna vagy kékvirágú vasfű (Verbena rigida) egynyári dísznövény, amely nyár derekától őszig ontja lila virágait. Kb. fél méteres magasság, és bokros növekedés jellemzi, könnyed, légies növény.

Levelei hosszúak és vékonyak, a szár végén fejlődnek a lepkék által is nagyon kedvelt virágcsoportjai. Jól ellensúlyozza a karakteresebb, kissé határozottabb felépítésű növényeket, kellemes látványt nyújt, a kerti utakat szegélyező ágyásba ültetve is.

Gondozása nem túl nehéz, igaz a lisztharmat, valamint a kártevők közül a tetvek és a csigák károsíthatják. Bátran ültetheted napos helyre, és bár vízigénye átlagos, az átmeneti szárazságot is elviseli. Ennek ellenére nem árt, ha öntözöd, de semmiképp se ess túlzásba.

Szaporítani magvetéssel és dugvánnyal is lehet. Magjait már február-március tájékán vetheted. Az így nevelt palánták kiültetésével, várd meg míg elmúlik a fagyveszély.

5. Kék verbéna (Verbena hastata) bemutatása, gondozása

kék verbéna

Kép forrása: Wikipédia / Szerző:  Andrew C

A kék verbéna vagy amerikai verbéna (Verbena hastata) a vasfűfélék családjába tartozó Észak-Amerikában őshonos évelő növény.

Magas termetű nyáron virágzó verbéna faj, mely főként kék, kékeslila árnyalatú virágaival lehet a természetes hatású, vadvirágos kertek dísze. Szára felfelé álló, levélzetét nagyméretű, hosszú, hegyesedő, fűrészes szélű levelek alkotják.

A kék verbéna nem túl igényes, ellenálló növény, mely tolerálja a szárazságot is. Ültetési helyéül, napos, világos helyet válassz. Talajok közül a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, vagy átlagos tápanyag tartalmú talajokat kedveli.

Jó szárazságtűrő növény, de a mérsékelt öntözést meghálálja. Szaporítani magvetéssel lehet. Kora tavasszal, beltérben előnevelheted a palántáit, a fagyveszély elmúltával szabadföldbe vetheted magjait.

Képek forrása:

Flickr / Szerző: Chris Gladis / Licence: CC BY-ND 2.0

Pixabay.com

Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Wikipédia / Szerző:  Andrew C

Források:

Wikipédia – Verbena hastata

Sarah Raven – Verbena hastata

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek