Afelandra (Aphelandra squarrosa) gondozása

afelandra
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az afelandra vagy ráncos sárkányfüzér (Aphelandra squarrosa) Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiben őshonos, bokros formájú növény. Nagyméretű, kerekded, sötétzöld színű, fehér erezetű leveleivel, valamint érdekes formájú sárga virágzatával díszít. Virágzatát sárga színű fellevelek, valamint néhány napig nyíló sárga virágok alkotják. A látványos csíkos levelek, valamint az élénksárga virágzat együttese, igazán különleges megjelenésű szobanövénnyé teszik. Az afelandra hazánkban jellemzően április-augusztus között hoz virágokat, a virágzási ideje többnyire három-nyolc hétig tart.

Gondozás

Az afelandra gondozása során főleg a megfelelő öntözésre és a párásításra kell kiemelten odafigyelned, de meleg igénye is magas. Nem mondható a legegyszerűbben gondozható növényeknek, de odafigyeléssel különleges éke lehet az otthonodnak.

Talajigény

Ültetéséhez tőzeges, laza szerkezetű virágföldet válassz, amelynek jó a vízáteresztő képessége, mert a pangó vízre érzékeny.

Tápanyagigény

Növekedése és virágzása tápanyagigényes folyamat, ezért a rendszeres tápoldatozásról sem szabad megfeledkezned.

Fényigény

Fényigényes növény, lehetőleg a világos, de nem tűző napos kellemesen meleg helyen tartsd, ahol nincs huzat.

Hőigény

Melegigényes növény, lehetőleg 25 °C-os vagy még magasabb hőmérsékletű helyen tartsd. Télen valamivel alacsonyabb hőmérsékletet igényel, 12-15 °C is elegendő számára.

Páraigény

Páraigénye kifejezetten magas, ezért gondoskodnod kell párásításról is, erre a közvetlen és a közvetett párásítás egyaránt jó megoldás.

Vízigény

Különösen a vegetációs időszakban igényel bőséges öntözést, de ezen túl is rendszeres öntözésre van szüksége. A földjét tartsd folyamatosan nyirkosan. Az öntözéshez lágy vizet használj, és ügyelj rá, hogy ne öntözd túl, mivel a túlöntözésre, pangó vízre kényes.

Szaporítása

Szaporítani hajtásdugványok segítségével tudod.

Metszés

Metszeni tavasszal érdemes, ezzel megőrizheted szép, bokros formáját.

Ültetés, átültetés

Átültetni tavasszal lehet, ha kinőtte a cserepét, vagy a föld frissítésére van szükség.

Teleltetés

Télen érdemes hűvösebb, 12-15 fokos helyen tartani, és az öntözővíz mennyiségét is kicsit lecsökkenteni, de ne hagyd ilyenkor se, hogy kiszáradjon a földje.

Betegségek, kártevők

Betegségek és kártevők a rossz tartási körülmények miatt jelentkezhetnek. Ha száraz a levegő, alacsony a páratartalom és kevés az öntözővíz mennyisége, akkor a pajzstetű és takácsatka okozhat gondot. A túl száraz körülmények a levelei kanalasodásához vezethetnek.

Összegzés

Az afelandra vagy más néven ráncos sárkányfüzér (Aphelandra squarrosa) egy Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiből származó, bokros formájú növény, melyet hazánkban látványos virágaival és dekoratív levelivel szobanövényként tartanak. A gondozása odafigyelést igényel, ugyanis víz és páraigényes növény, emellett a meleg és a fényigénye is magas. A megfelelő gondoskodás mellett azonban szép éke lehet bármelyik otthonnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek