Alokázia (Alocasia sanderiana) gondozása

Alocasia_sanderiana
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az alokázia vagy ördöglevél (Alocasia sanderiana) Délkelet-Ázsiában őshonos növény, melyet a kontyvirágfélék családjába sorolunk. A növény fő díszét, mutatós, mintás levélzete adja. Az Alocasia nemzetség mintegy 70 fajából csak néhányat árusítanak a kertészetekben. Az egyik ilyen a képen látható Alocasia sanderiana, a másik pedig az egyenesebb levélszélű Alocasia lowii. Az egzotikus külsejű alokázia a nemesítők fantáziáját is beindította, az USA-ban számos nemesített fajtát hoztak létre. Szobanövényként is tartható, de növényházakba is gyakran találkozhatunk vele.

Gondozás

Az alokázia helyigényes növény, amely szereti a párát és a meleget, csak akkor tudod sikeresen nevelni az otthonodban, ha ezeket a körülményeket biztosítod a számára.

Talajigény

A talajok közül a laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajokat kedveli, ezért A típusú virágföldbe érdemes ültetni.

Tápanyagigény

Tavasztól nyár végéig kis töménységű tápoldattal kéthetente tápoldatozd.

Fényigény

Az alokázia jó választás, ha kevésbé világos lakásba keresel valamilyen mutatós növényt. Árnyékos vagy félárnyékos helyeket kedveli, ezért akár egy árnyékosabb fürdőszobában is jó helye lehet. A huzatot nem kedveli, ablak vagy légkondicionáló mellé ne kerüljön.

Páraigény

Az alokázia eredeti élőhelyéből adódóan a párás környezetet kedveli. Biztosítsd számára a magas páratartalmat párásítással.

Hőigény

Melegigényes növény, ezért egész évben 20 fok feletti, télen ennél valamivel alacsonyabb, de 17 foknál nem alacsonyabb hőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát. A hidegre érzékeny, könnyen megfázik.

Vízigény

Öntözéséhez szobahőmérsékletű, lágy vizet használj. Tavasszal, nyáron, és ősszel tartsd erősen nyirkosan a földjét, télen csak mérsékelten öntözd. A pangó vizet kerüld, mert a gyökerek rothadását, és ezáltal a növény pusztulását idézheted elő.

Szaporítás

Szaporítani az átültetéskor lehet a rizóma osztásával. A vágási felületeket érdemes beszórni faszénporral, ezzel megelőzhetők a fertőzések.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel a növény, ám az elszáradt, elhalt leveleket érdemes róla eltávolítani. Jellemzően egyszerre csak egy levél szárad el, ezt a tövénél vágd le a növényről.

Ültetés, átültetés

Átültetéséhez lazább szerkezetű, A típusú virágföldet válassz, átültetni elég kétévente februárban, vagy kora tavasszal.

Teleltetés

A téli időszakban is meleg, legalább 17 fokos helyre van szüksége, az öntözés mértékét azonban csökkenteni kell ilyenkor.

Betegségek, kártevők

Sajnos az alokázia nem mondható ellenálló növénynek, ugyanis számos betegség és kártevő támadhatja meg. Kártevők közül a viaszos pajzstetvek, a pajzstetvek, a levéltetvek és a takácsatkák jelennek meg rajta a leggyakrabban. A betegségek közül a korona-, szár- és gyökérrothadás, a levélfoltosságot és a Xanthomonas-fertőzést is fenyegeti, de levélsárgulást is kaphat a nem megfelelő öntözéstől.

Mérgező hatása

Az alokázia a mérgező szobanövények közé tartozik. Olyan anyagokat tartalmaz, melyek mérgező és bőrre kerülve irritáló hatásúak. Emiatt átültetése és szaporítása során mindenképpen vegyél fel kesztyűt.

Összegzés

Az alokázia vagy más néven ördöglevél (Alocasia sanderiana) egy Délkelet-Ázsiából származó, a kontyvirágfélék családjába tartozó növény, melyet Magyarországon dísznövényként ismerünk. Számos faja található meg a hazai kertészetekben is, elsősorban levelével díszít. Mivel trópusi növény, ezért a meleg és páraigénye magas, emellett pedig még a helyigénye is nagy. A gondozása nem mondható a legegyszerűbbnek, mert a nem megfelelő tartási körülmények is a növény pusztulását is okozhatják.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek