Amerikai Tulipánfa (Liriodendron tulipifera) gondozása

Tulipánfa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) Észak-Amerikában őshonos, akár 30 méteres magasságot is elérő lombhullató fa. Magyarországon a köznyelvben gyakran – tévesen – a liliomfát (Magnolia) nevezik tulipánfának, de ahogy a képeken is láthatod, a két növény nagyon eltér egymástól. Az amerikai tulipánfa koronája kúpformájú, lombozatát, tulipán formájú levelek alkotják. De nem csak a leveleknél köszön vissza a tulipán motívum! Tavasz végén, és nyár elején nyíló, zöldessárga virágai is a tulipánra emlékeztetnek. A virágok csak a fa 10 éves kora után nyílnak.

A tulipánfa mutatós virága és levélzete miatt remek szoliter növény, termését szárazvirág kompozíciók készítésére lehet használni. Gyorsan növő, jellemzően hosszú életű fafajta, melynek fájából számos dolog készülhet. Az indiánok kenukat faragtak belőle, de fa dísztárgyak alapanyagaként sem ritka.

Gondozás

A tulipánfa víz és fényigényes növény, de ha ezeket tudod biztosítani a számára, akkor igazán sokáig díszíti majd a kertet. Ezen kívül nem igényes növény, a gondozása sem túl bonyolult. Mivel a fája nem túl erős, mindenképp szélvédett helyet célszerű keresni a számára.

Talajigény

Talajok közül leginkább a tápanyagban gazdag, kissé nyirkos, savanyú talajokat kedveli.

Tápanyagigény

Mivel a tápanyagdús talajt kedveli, ültetés előtt érdemes feljavítani a talajt, és évente legalább egyszer gondoskodni a tápanyag utánpótlásról.

Fényigény

A tulipánfa fényigényes növény. Ültetési helyéül világos, vagy tűző napos helyet is választhatsz. Az árnyékot nem kedveli.

Vízigény

Vízigényes növény, rendszeres öntözést igényel. A kissé nedves és párás környezetet a nyári szárazabb időszakokban bőséges öntözéssel biztosíthatod számára.

Szaporítás

Szaporítani magvetéssel, oltással és bujtatással is lehet. Magról viszonylag nehézkes a nevelése, az oltás és a bujtatás sikeresebb lehet. Az idősebb tulipánfák hoznak csak csíraképes magot, de ezek közül csak kevés lesz valóban csírázásképes.

Metszés

Metszést alapvetően nem igényel, de az elhalt vagy beteg hajtásokat érdemes róla eltávolítani, melyre a tél vége, tavasz eleje a legalkalmasabb időszak. Ha alakítani szeretnéd, ezt természetesen megteheted metszéssel, ezt a nyári hónapokra időzítsd.

Ültetés, átültetés

Az átültetést rosszul viseli, ezért mindig a végleges helyére ültesd.

Betegségek, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag ellenállónak mondható, ám a kártevők közül a pajzstetvek és a levéltetvek, betegségek közül pedig a gombás megbetegedések okozhatnak némi gondit.

Összefoglaló

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera), melyet gyakran összekevernek a liliomfával, egy Észak-Amerikából származó, akár 30-50 méter magasra megnövő lombhullató fa, melyet dekoratív levélzete és érdekes virágai miatt ültetnek. Leginkább szoliter növényként ültetik. A gondozása nem túl bonyolult, a magas fény és vízigényével viszont számolni kell. Ám ha kellően napos helyre ülteted, és rendszeresen öntözöd, igazán dekoratív dísze lesz a kertednek.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek