Angyaltrombita (Brugmansia) gondozása, teleltetése, metszése, szaporítása, betegségei

angyaltrombita
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az angyaltrombita (Brugmansia) Dél-Amerikából származó rendkívül mutatós, többféle színváltozatban előforduló mérgező dísznövény. Dézsás növényként, valamint kertbe kiültetve is dísze lehet bármelyik mediterrán hangulatú kertnek, terasznak. Nagyméretű dísznövény, mérete akár a 4 métert is elérheti. Metszéssel, akár kisebb fa is nevelhető belőle, melyet kb. 25 cm-es trombita alakú virágok díszítenek.

Gondozás

Talajigény

Talaj tekintetében nem mondható igényesnek, mindössze arra kell figyelni, hogy laza jó vízáteresztő képességű tápanyagban gazdag virágföldbe vagy talajba kerüljön. Dézsás ültetésnél a B típusú virágföld a megfelelő a számára. Szabadföldbe ültetés előtt érdemes feljavítani, illetve fellazítani a talajt.

Tápanyagigény

Tápanyagigényes növény. A tavaszi, nyári időszakban kéthetente érdemes tápoldatoznod is, ezzel ösztönözheted a virágzást.

Fényigény, hőigény

Elhelyezéséhez meleg, szélvédett helyet válassz. Bár kifejezetten igényli a meleget és napfényt, a tűző nap nem tesz neki jót, ezért inkább világos, félárnyékos helyen tartsd.

Vízigény

Vízigényes növény, ha ezt megfelelően biztosítod számára, akkor egész nyáron virágokat hoz. Mivel vízigénye kifejezetten nagy, ezért rendszeresen, bő öntözővíz mennyiséggel öntözd, akár naponta is. Télen ennél jóval kevesebb vizet igényel, ilyenkor nem baj, ha földje szinte teljesen száraz.

Szaporítás

Szaporítani a dugványok vízben, vagy földben való meggyökereztetésével tudod.

Metszés

Fontos, hogy az elszáradt növényi részeket, fonnyadt virágokat mindig távolítsd el. Ahhoz, hogy a növény megfelelő formát kapjon, évente szükséges elvégezned a metszést.

Teleltetés

Az angyaltrombita fagyérzékeny növény, ezért Magyarországon teleltetést igényel. A teleltetést megelőzően, tisztítsd le vízzel a növényt, szabadítsd meg a portól, és a levelek között rejtőzködő kártevőktől is! A dézsába ültetett angyaltrombita számára, télre, keress egy 8-14 fokos hőmérséklet körüli, világos helyiséget.

Mielőtt a teleltető helyre kerülne nem árt, ha kb. felére visszavágod a hajtásokat, és tavasszal is lecsípsz egy kicsit az első hajtásokból. Ezzel megelőzhető, hogy a hajtások nagyon megnyúljanak. Ez az időszak, a növény nyugalmi időszaka, ilyenkor nem kell tápoldatoznod, és az öntözés mennyiségét is csökkentened kell, az sem baj, ha földjét szinte teljesen száraznak érzed.

Virágzás

Az angyaltrombita júliustól, akár október elejéig is hozhatja nagyméretű, színpompás virágait, ám ehhez megfelelő öntözésre és tápoldatozásra van szükség.

Ültetés, átültetés

Dézsában tartott példány esetén érdemes kétévente tavasszal elvégezned a növény átültetését, illetve akkor, ha a növény már kinőtte a cserepét. Nyáron a kertbe is kiültethető, de télre mindenképp be kell vinni.

Betegségek, kártevők

Kártevők közül a levéltetű és a takácsatka megjelenése gyakoribb, de előfordul a levélpoloska és a hernyó is. Utóbbiak lyukakat rágnak a levelekbe. Betegségekkel szemben ellenállónak mondható.

Mérgező hatása

Az angyaltrombita minden része mérgező, ezért kisgyermektől vagy háziállatoktól távol kell tartani. A gondozása közben érdemes kesztyűt felvenni, például a metszésnél vagy az átültetésnél.

Összefoglaló

Az angyaltrombita (Brugmansia) Dél-Amerikában őshonos, nagyméretű virágaival díszítő, mutatós növény, mellyel hazánkban kertben, szabadföldbe ültetve, de dézsás növényként is találkozhatunk. Nagyon magasra, akár 3 méteresre is megnőhet. Fagyérzékeny növény, ezért télen mindenképp teleltetést igényel. Mérgező, ezért a metszést vagy az átültetést mindenképp kesztyűben végezzük. Víz és tápanyagigényes növény, de ettől eltekintve a gondozása nem mondható nagyon bonyolultnak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek