Anyósnyelv (Sansevieria) gondozása, szaporítása, betegségei – anyósnyelv fajták képekkel

Sansevieria trifasciata 'Silver Hahnii'
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az anyósnyelv (Sansevieria) a trópusi Nyugat-Afrikából származik, az agávefélék családjába tartozó növény. Egyszerűen nevelhető, hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok jól illeszkednek a modern stílusú lakások dizájnjához is. Az anyósnyelv sárga szélű változata a Sansevieria trifasciata légtisztító növény, a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA tanulmánya szerint.

Gondozás

Remek választás az anyósnyelv, ha olyan növényt keresel, amivel nem kell sokat törődni. Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezel az öntözésről.

Talajigény

Talajra sem igazán igényes növény, lehetőleg laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt keress a számára. A B típusú virágföld például remek választás.

Tápanyagigény

Tápoldatozni elég csak a nyári időszakban, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozd.

Fényigény

Az anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatsz. Az átlagos szobahőmérsékletű helyeket kedveli igazán, a helyiség ahol tartod, lehetőleg legalább 15 fokos legyen. A nem mintás szélű változatok, árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatod őket.

Hőigény

Az anyósnyelv az állandó 18 fok körüli hőmérsékletet kedveli. Alacsonyabb hőmérsékleten is megél, de arra figyelj, hogy a hőmérséklet még télen se csökkenjen 10 fok alá.

Páraigény

Az anyósnyelv jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében pl. a fűtési szezonban problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkoznod.

Vízigény

Az anyósnyelv vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntöznöd, a föld felszínét nyugodtan hagyhatod kiszáradni két öntözés között. A túllocsolást viszont rosszul tűri, erre mindenképp oda kell figyelni.

Ültetés, átültetés

Évente ültesd át lapos ültető edénybe B típusú virágföldbe.

Betegségek, kártevők

A betegségek közül a levelek rozsdaszerű foltosodása okozhat gondot, mely akkor fordul elő, ha a leveleket víz éri. Ez a betegség sajnos nem gyógyítható.

Mérgező hatása

Jó tudni, hogy az anyósnyelv szaponoint tartalmaz, vagyis enyhe mérgező lehet, ezért gyermekektől, háziállatok távoltartandó.

Szaporítása

Szaporítani oldalhajtásokkal, tőosztással, esetleg levéldugványozással lehet.

Az anyósnyelv szaporítása levéldugvánnyal

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatod, azt azonban fontos megemlíteni, hogy csíkos szélű fajták esetében is csak egyszínű utódokat nevelhetsz így. Nincs más teendőd, mint egy idősebb levelet 6-8cm-es darabokra vágni, majd a darabokat, enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni.

Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot, ültess át, és neveld őket tovább.

Az anyósnyelv szaporítása sarjról

Ezt a szaporítási módszert érdemes a tavaszi átültetéssel együtt csinálnod, hisz ilyenkor, amúgy is megbolygatod a növényt, kiszeded cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is. Ez a módszer azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetsz szert.

Szedd ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsd fel a gyökérzetét. Válassz le sarjakat, úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek. A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültesd el. A fiatal növények számára elég, ha kis cserepet választasz.

Gyakori anyósnyelv fajok

Az üzletekben a Sansevieria trifasciata számos változata előfordul, ilyen például Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’, amelynek lapított levelei zöld színűek, viszont nincs sárga színű szegélyük. A Sansevieria trifasciata törpe változatban is kapható, a törpe anyósnyelvet Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ névvel jelölik.

A képen a zöld és ezüst színű változat, a Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ látható, de a sárga csíkos szélű fajta törpe változatát is forgalmazzák az üzletek, ezt Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ névvel kell keresned.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek. Az üzletek és kertészetek kínálatában előfordul, hogy a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve árulják.

Összegzés

Az anyósnyelv (Sansevieria) egy Nyugat-Afrikában őshonos, az agávefélék családjába tartozó növény, melyet hazánkban levéldísznövényként lakásban tartva találhatunk meg. Levelei fajtától függően különböző árnyalatúak lehetnek. A gondozása egyszerű, mert strapabíró, szinte elpusztíthatatlan növény. Kezdők számára tökéletes, mivel minimális gondozás igényel, alig kell törődni vele.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek