Aranycserje (Forsythia intermedia) gondozása

aranyfa
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

A kerti aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia) felálló ágrendszerű évelő cserje, melyet a köznyelvben tévesen aranyesőnek neveznek. Hozzávetőleg 2-2,5 méter magasra nő meg, így ajtó vagy ablak mellé ültetni nem célszerű. Léteznek kisebb kertbe való alacsony, valamint csüngő aranyfa változatok is, a közös bennük, hogy kora tavasszal díszítenek élénksárga virágaikkal, melyek a rügyfakadás előtt nyílnak és sűrűn borítják az ágakat. A virágzás után a növény zöld levélzetével díszít, nevelhetsz belőle nyírott és nyíratlan sövényt, de ültetheted cserjecsoportba, vagy szoliterként is.

Gondozás

A kerti aranyfa nagyon egyszerűen nevelhető, nem túl igényes növény, kezdő kertészek is bátran ültethetik a kertjükbe.

Talajigény

A talajra nem igényes, az átlagos kerti talajba ültetve is szépen fejlődik.

Tápanyagigény

Az aranycserje szereti a tápanyagban dús talajt, ezért érdemes már az ültetésnél istállótrágyával feltölteni az ültető gödröt. Az idősebb cserjék is bőséges virágzással hálálják meg, ha évente gondoskodsz a tápanyag utánpótlásról.

Fényigény

Fényigényes növény, ezért napos, világos helyre ültesd, hogy minél több virágot neveljen, ugyanakkor félárnyékban is megél, bár itt szerényebb virágzásra számíthatsz.

Vízigény

A vízigénye átlagos, az első évében rendszeres öntözést igényel, a 2-3 éves, vagy idősebb növények azonban már csak az aszályosabb nyári időszakban igényelnek bőséges öntözést.

Szaporítása

Szaporítani bujtással és dugványozással tudod, nyáron zölddugvánnyal, ősszel fásdugvánnyal szaporíthatod.

Metszés

Metszeni a virágzás után lehet. A metszés során távolítsd el az öregebb vesszőket, a beteg hajtásokat, a talajhoz túlságosan közel hajló ágakat, valamint a növény közepe felé növő ágakat is. Rendszeres metszéssel sövénnyé is nevelhető.

Ültetés, átültetés

A téli időszak kivételével az év bármely szakában ültethető. Érdemes kétszer olyan mély és széles gödröt készíteni a konténeres cserje számára, mint amekkora a konténere. Az ültető gödörbe célszerű istállótrágyát tenni, hogy növény a vegetációs időszakba kellő tápanyaghoz jusson. Ha sövényként szeretnéd ültetni, a töveket 40-60 cm-re érdemes egymástól elhelyezni.

Teleltetés

Az aranyfa télálló növény, jól bírja a fagyokat, ám ha a telepítésére az őszi időszakot választod, akkor érdemes a fiatal cserjéket takarással óvni az első télen a fagytól.

Betegségek, kártevők

Kártevőkre, betegségekre nem érzékeny, bár a gyökérrothadás, levél foltosság, ágelhalás okozhat problémát, de ezek megelőzhetőek tápanyag utánpótlással és rendszeres metszéssel.

Összegzés

A kerti aranyfa vagy más néven aranycserje (Forsythia intermedia) egy hazánkban is őshonos felálló ágrendszerű évelő cserje, melyet a köznyelv tévesen aranyesőnek is hív. Szoliterként is ültethető, de sövény is nevelhet belőle. A gondozása meglehetősen egyszerű, mert nem mondható igényes növénynek. Az ültetését követő első évben igényel némi odafigyelést, de az idősebb példányok már nagyon strapabíróak.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek