Aranyeső () gondozása, ültetése, metszése – Aranyeső fajták képekkel

írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az aranyeső (Laburnum) egy Európa déli területein őshonos, pillangós virágú cserje vagy fa. Franciaországtól a Balkán-félszigetig megtalálható növény, melynek két faja ismeretes, a havasi aranyeső (Laburnum alpinum) és a közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides). A kertekben e két faj hibridjét, a hosszú fürtű aranyesőt (Laburnum × watereri) találhatjuk meg. Az aranyesőt gyakran összetévesztik az aranyvesszővel vagy az aranyfával, ugyanakkor ez két teljesen más növény, csak a nevükben található arany szó közös.

Kép forrása: https://pixabay.com

Mivel a kertekben az aranyeső hibrid változatát találhatjuk meg, így a következőkben a hosszúfürtű aranyeső jellemzőit és gondozását mutatjuk be. Ez a növény egy lombhullató cserje vagy fa, mely tavasszal nyíló, aranysárga fürtős virágzata miatt ültetnek. Virágzata tömött, pillangós virágokból áll, akár 50-60 cm hosszú is lehet, és gyakorta meddő. Ágrendszere ritkás és olajzöld. Az aranyesőt szolitarként is ültetik kisebb termete miatt, de utcán is találkozhatunk vele. Az aranyeső akár 6-8 méteresre is megnőhet. Mielőtt ilyet választasz, nem árt tudni, hogy minden része mérgező.

Gondozása

Az aranyeső gondozása nem túl bonyolult, de kisgyermekes családoknak nem ajánlott, mivel az aranyeső minden része mérgező.

Talaj igény

Talaj szempontjából a jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús talaj az ideális számára. Ha a talaj nem megfelelő, érdemes alaposan előkészíteni, fellazítani, és pótolni a szükséges tápanyagokat.

Tápozás

Az aranyeső alapvetően a tápanyagdús talajt kedveli. Amennyiben megfelelő a talaj a számára, mindenképp érdemes feljavítani.

Fényigény

Leginkább a napos, meleg, világos helyeket kedveli, de a félárnyékban is jól érzi magát, ezért célszerű ilyen helyet keresni a számára.

Vízigény

Az aranyeső vízigénye közepesnek mondható, ugyanakkor fiatal korban rendszeres öntözésről is gondoskodni kell, akkor kicsivel több vizet igényel. Idősebb korban átvészeli a szárazabb időszakokat is, de ekkor is érdemes öntözni.

Hőigény

Leginkább a meleget kedveli, de átvészeli a telet is, hiszen lombhullató cserjéről, fáról van szó.

Szaporítás

Mivel egy mesterségesen előállított, hibrid fajról van szó, így a szaporítását oltással végzik.

Metszés

Alapvetően nem igényel metszés, mindössze annyit, hogy az elhalt, beteg hajtásokat eltávolítsd. Ha viszont egytörzsű fának szeretnéd nevelni, nem pedig cserjének, akkor a feltörő sarjhajtásokat célszerű eltávolítani. Mivel minden része mérgező, így a metszéshez érdemes védőkesztyűt viselni, mert már az is bőrirritációt okozhat, ha hozzáérsz.

Virágzás

Jellemzően tavasz végén virágzik.

Betegség

Ellenálló növény, ugyanakkor a lisztharmat megtámadhatja.

Kártevők

A levéltetvek és a takácsatkák kedvelik, ellenük növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk.

Egyéb, fontos információ

Minden része mérgező.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek