Árnyliliom (Hosta) gondozása

árnyékliliom
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

Az árnyliliom vagy árnyékliliom (Hosta) nagytermetű évelő növény, mely, ahogy neve is utal rá, alkalmas a kert árnyékosabb szegleteinek beültetésére. Az árnyékos kertek királynőjeként is szokták emlegetni. A 18. században került Európába, manapság pedig már több mint 2500 nemesített fajtája létezik. Az árnyliliomokkal kertekben és parkokban egyaránt találkozhatunk, de utcák díszeként is ültetik.

Bókoló tölcsérszerű virágaik vannak, melyek a levelek fölé emelkednek, egyoldalú fürtben nyílnak. Ültethetőek egyesével, de csoportosan is. Az egyes fajták levélterük és virágai színében is letérőek lehetnek, a gondozásuk azonban nagyon hasonló.

Gondozás

Az árnyékliliom gondozása nem túl bonyolult, de az ültetési helyét mindenképp alaposan meg kell válogatni. Az árnyékosabb kertekbe tökéletes választás lehet.

Talajigény

Talaj tekintetében az a fontos, hogy laza, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű talajt válassz a számára.

Tápanyagigény

Az árnyékliliomok közepes tápanyagigényű növények, ezért tavasszal szerves trágyát érdemes a földjükhöz keverni. Más tápanyagpótlásra azonban nincs szükség.

Fényigény

Bár a neve arra utal, hogy csak az árnyékban él meg, a félárnyékot is nagyon kedveli. Alacsony fényigényű növény, egyes fajok elviselik a napos helyeket, de a tarka levelű fajtákat mindenképp árnyékosabb helyre kell ültetni.

Vízigény

A vízigényük nem túl magas, inkább átlagosnak mondható. Öntözni csak tartósabb szárazság esetén kell. Ha azt látod, hogy a levelek széle barnulni kezd, akkor a növény a szárazságtól szenved, ilyenkor mindenképp érdemes mérsékelten öntözni.

Szaporítás

Szaporítani tőosztással lehet ősszel vagy tavasszal, de esetleg a magvetés is szóba jöhet.

Teleltetés

Télálló növények, a szabadban is szépen átvészelik a téli időszakot. Amennyiben cserépben neveled az árnyékliliomot, akkor télre védett helyre kell vinni.

Ültetés, átültetés

Az árnyékliliom ültetés ideje tavasztól őszig tart, szinte bármikor ültethető, amikor nincs fagy. Az ültetést követően a talajt mindenképp kissé nedvesen kell tartod. Az ültetési távolság lényeges kérdés az árnyékliliom esetében, ugyanis helyigényes növény. Végleges méretet 4-8 év alatt éri el, a nagy méretét az ültetés során mindenképp figyelembe kell venni.

Betegségek, kártevők

A betegségek ritkán támadják meg, a csigák és meztelen csigák azonban okozhatnak gondot.

Árnyékliliom fajok

  1. Fehér árnyékliliom (Hosta plantaginea) bemutatása, gondozása

A fehér árnyékliliom, nagy árnyliliom vagy apácaliliom (Hosta plantaginea) Kínában őshonos évelő dísznövény, mely nagyméretű, bordázott, szívalakú, hullámos szélű leveleivel, valamint nyár végén és ősz elején nyíló fehér virágaival díszít.

Közepesen magas növény, bokrosodó növekedés jellemzi. Jó talajtakaró növény, árnyékosabb virágágyakba, vagy akár tópartra is ültetheted.

Az árnyékliliom, ahogy neve is utal rá, alacsony fényigényű növény, ezért félárnyékba, vagy teljes árnyékba is bátran ültetheted. Vízigénye átlagos, nagyobb melegben érdemes lehet kissé öntöznöd és nedvesen tartanod a földjét.

Ültetéséhez a semlegeshez közeli, vagy kissé savanyú kémhatású, és tápanyagokban gazdag talaj a leginkább megfelelő.

  1. Tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) bemutatása, gondozása

A tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) közepes magasságú, Kína és a Korei-félsziget északi felén honos évelő növény, mely kiváló talajtakaró növénye lehet a kert árnyékosabb részeinek.

Nagyméretű erősen erezett levelei sűrűn borítják a talajt. Virágai a levelek fölé magasodó virágszáron nyílnak nyár közepén. A virágok színe ibolya lila, ritkábban fehér.

A tojásdadlevelű árnyliliom félárnyékos, esetleg árnyékos helyen, kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajba ültetve fejlődik legszebben.

Az idős példányok a rövid szárazságot elviselik, de ez a növény igazán a folyamatosan, enyhén nyirkos talajt szereti. Leveleire ne kerüljön az öntözővízből.

A forróságot, tűző napot valamint a nagyon meszes talajt nem szereti, ezért ne ültesd meszes talajba, vagy savasítsd ültetés előtt.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a házas és a házatlan csigák okozhatnak problémát. Szaporítani őszi vagy tavaszi tőosztással, esetleg magról lehet.

Összegzés

Az árnyliliom vagy árnyékliliom (Hosta) egy Kelet-Ázsiában őshonos, nagyméretű évelő dísznövény, mely csak a 18. századba került Európába. Napjainkban már több ezer változata létezik, Magyarországon az árnyékos kertek királynőjeként is szoktak rá hivatkozni. Ahogyan a neve is mutatja, a kert árnyékosabb szegleteibe érdemes ültetni, találkozhatsz vele parkokba, de cserépbe ültetve is. A gondozása nem túl bonyolult, mindössze pár egyszerű szabályt kell betartani a gondozása során.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek