Árvácska (Viola × wittrockiana) gondozása, ültetése, szaporítása, termesztése

árvácska
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 April 10.

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) az ibolyafélék családjába tartozó, alacsony termetű dísznövény, melyet kertekbe, balkonládába, és közterületek virágágyásaiba egyaránt ültethetünk. Rengeteg színváltozatban elérhető a nagyméretű, selymes tapintású virágokkal díszítő kicsi növény, köszönhetően a nemesítők munkájának. Hosszúkás, fogazott szélű levelei szépen egészítik ki, a harsány virágok látványát.

Az egyszínű árvácskák fehérek, a világos- vagy sötétkékek, lilák, rózsaszínűek, pirosak, citromsárgák, bordók vagy bronzosak, közepük pedig sárga vagy fehér. Csipkés szélű, viszonylag vékony leveleik, élénkzöld színűek. Az árvácska gyorsan növekszik, és akár hónapokon át is hozhatja kedves megjelenésű virágait.

Gondozás

Az árvácska gondozása végtelenül egyszerű, mert nem igényes növény. Kezdők számára tökéletes választás lehet akár kertbe, akár balkonládába.

Talajigény

A talajra alapvetően nem igényes, de lehetőleg jó vízgazdálkodású és tápanyagokban gazdag talajba kerüljön. Ha balkonládába ülteteted, a B típusú virágföld tökéletes a számára, szabadföldben pedig az átlagos kerti talaj is megfelelhet neki.

Tápanyagigény

A virágzási időszakban érdemes kéthetente az öntözővízhez folyékony tápoldatot adni.

Fényigény

A kerti árvácska közepesen fényigényű növény, ültetési helyéül világos, vagy félárnyékos helyet keress a számára. Tűző napra is kerülhet, azt is jól bírja.

Vízigény

Az árvácska közepesen vízigényes növény, szárazabb, meleg időben érdemes rendszeresen öntözni. Sose hagyd kiszáradni a földjét két öntözés között, de azért ne álljon vízben sem.

Metszés

A virágzási időt meghosszabbíthatod, ha levágod a száraz részeket.

Betegségek, kártevők

A kártevők nem kifejezetten jellemzőek rá, velük szemben ellenállónak mondható, ám a betegségek közül a gyökérrothadás, a lisztharmat, és a gombás foltok okozhatnak gondot.

Szaporítás

Szaporítani magról lehet.

Januártól-áprilisig beltérben cserépbe vagy palántanevelő tálcába vetve nevelhetsz árvácskát. Ehhez töltsd meg az edényeket laza, homokos talajjal és szórd rá a magokat.

A magokat vékonyan fedd be homokkal. Tartsd a vetést mérsékelten nedvesen és biztosíts párás környezetet, valamint kb. 15 fokos hőmérsékletet. A csírázás ideje 1,5-2 hét. A fiatal növények számára keress hűvös, világos helyet, és továbbra is tartsd őket nedvesen. Amikor kifejlődik a két valódi levelük, ültesd át őket.

Vetés júniusban őszi-téli virágzáshoz

Ebben az időszakban leginkább az árnyékolásra kell figyelned, a kiszáradás, valamint a felmelegedés elkerülése a legfontosabb. A vetés a korábban leírt módon történik, amikor már kiültetésre alkalmas fejlettségűek az árvácskáid, akkor egymástól kb. 15-20 cm-es távolságra ültesd el őket.

Vetés július közepétől, augusztus közepéig a tavaszi virágzáshoz

Szabadföldbe és cserépbe, vagy palántanevelő tálcába egyaránt vethetsz ebben az időszakban. A legnagyobb gondot a tűző nap jelentheti. A csírázáshoz sötét és párás körülményeket kell biztosítanod, ehhez papírral, vagy sötét fóliával takard a vetést.

Miután megjelentek az első levelek a takarásra már nincs szükség, a tűző naptól azonban továbbra is védened kell a fiatal növényeket. Végleges helyükre szeptembertől ültetheted őket.

Összefoglaló

A kerti árvácska (Viola × wittrockiana) az ibolyafélék családjába tartozik, egy alacsony termetű, kedves kinézetű dísznövény, melyet talán senkinek sem kell bemutatni. Hazánkban nagyon kedvelt kerti növény, de balkonládában is gyakran találkozhatunk vele. Ennek oka egyrészt, hogy megfelelő gondozás mellett egész nyáron képes virágokat hozni, másrészt pedig az egyszerű gondozhatósága miatt, mert nem túl igényes.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek