Árvalányhaj (Stipa tenuissima) gondozása, ültetése, metszése – Árvalányhaj fajták képekkel

Árvalányhaj
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2022 March 15.

A csinos árvalányhaj (Stipa tenuissima) Argentínából, Mexikóból és az Egyesült Államok délnyugati területeiről származó évelő díszfű, melynek átlagos magassága 50-70 cm. Légies megjelenésével pompás látványt nyújt, általában a virágágyás lazítására ültetik. Érdemes csoportosan ültetni, hiszen így mutat szépen. A levelei zöldes-sárgásak, a virágai pedig fehér színűek, bugás virágzatot alkotnak, és egész nyáron nyílnak. Egészen szeptemberig gyönyörködhetünk bennük.

Árvalányhaj

Gondozása

Az árvalányhaj gondozása nem túl bonyolult. Mivel igénytelen növényről van szó, bátran ültethető a kezdő kertészek számára is.

Talajigény

Legjobban a laza szerkezetű, homokos talajban fejlődik, érdemes ilyen helyet keresni a számára, vagy fellazítani a talajt ültetés előtt.

Tápozás

Külön tápozást nem igényel.

Fényigény

Fényigényes növény. Meleg, napos, világos helyet keressünk a számára.

Vízigény

A vízigénye alacsony, jól viseli a szárazságot. Azt is meghálálja, ha rendszeresen öntözzük, ugyanakkor túlzásba esni nem szabad.

Szaporítás

Szaporítását elsősorban tavasszal végezhetjük tőosztással.

Teleltetés

Hazánkban enyhén fagyérzékeny, ezért télen érdemes takarásról gondoskodni.

Ültetés, átültetés

Ültetésre, átültetésre nem érzékeny. Arra érdemes figyelni, hogy mivel laza talajban szeret a legjobban, ültetés előtt a kötött talajt mindenképp lazítsuk fel.

Betegség, kártevők

Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek