Azálea (Rhododendron simsii) gondozása

azálea
írta: Kiss Ibolya frissítve: 2023 March 01.

Az azálea (Rhododendron simsii) Japán, és Közép-Kína területén őshonos, az erikafélék családjába tartozó, virágos növény. Virágaival díszít, melyek az év szürkébb időszakában csempésznek vidámságot a lakásba. Hazánkban rengetegféle színváltozatban kapható, a virágai a fehér, rózsaszín, egészen vörös lehet és különböző árnyalatok keverékei is lehetnek.

Gondozás

Az azálea gondozása bonyolult, mert alapvetően nem egy igényes növény. A nevelése roppant egyszerű, hiszen csak az alapvető igényeit kell kiszolgálni, emiatt kezdő szobakertészek számára is javasolják.

Talajigény

A talajra nem igényes, egyedül arra kell figyelni, hogy laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba kerüljön, a B típusú virágföld például tökéletesen megfelel a számára.

Tápanyagigény

A virágzás után augusztusig mészmentes, kis töménységű tápoldatot is adj a növénynek.

Fényigény

Az azálea a világos, vagy félárnyékos, kellemesen hűvös, friss, levegős helyet kedveli. Szabadban is tarthatod május közepétől félárnyékos helyen. A tűző napot nem kedveli, ilyen helyre ne tedd. Az árnyékos, félárnyékos hely sem rossz a számára, ugyanakkor arra számítani lehet, hogy ha túl kevés fény éri, akkor levelei lekonyulnak, színe pedig fakul.

Hőigény

A hőigénye átlagos, mondhatni alacsonyabb is a megszokottnál. Ősszel és télen a Rhododendron Simsii hibridek 5-12, míg a Rhododendron obtusum példányai 5 fok körüli hőmérsékletet igényelnek. Amikor duzzadni kezdenek növény a bimbók, tedd melegebb, kb. 18 fokos helyre. A fűtőtestektől tartsd távol.

Vízigény

Az öntözés során lágyított vizet használj, mivel a növény nem bírja a meszes vizet. Alapvetően nem egy vízigényes növény, rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel az év legtöbb napján. Kerüld a pangó vizet, és a földlabda teljes kiszáradását is. Nyáron bőségesen öntözd, ősszel tartsd kicsit szárazabban a talaját a bimbóképződéshez.

Szaporítás

Szaporítása nem egyszerű, a legnagyobb esélyed akkor van, ha fejdugvánnyal próbálkozol. Hogy sikeres legyen a szaporítás, 20-25 fokos talajra van szükség, e nélkül nem fognak megindulni a fiatal hajtások.

Virágzás

Virágzási ideje attól függően, melyik hibridről van szó, téltől tavaszig tart. Ha elvirágzik, keress neki hűvös, világos helyet, akár a szabadba is kikerülhet.

Metszés

A virágzás után, rendszeresen távolítsd el az elszáradt virágokat, a növényt pedig azálea ültető közegbe ültesd át kétévente. Az azálea bokrosabb lesz, ha nyár elején többször visszavágod a hajtásokat. A korai, április előtt, vagy a virágzás során megjelenő hajtásokat távolítsd el.

Ültetés, átültetés

Átültetést évente vagy kétévente érdemes elvégezni, hogy felfrissítsd a talaját. Ezt a virágzása után tudod megtenni.

Betegségek, kártevők

A növény nem mondható érzékenynek, nem kényes sem a betegségekre, sem a kártevőkre. A megbetegedését és elpusztulását egyedül az okozhatja, ha nem biztosítjuk számára az alapvető igényeit, tűző napra tesszük, túlöntözzük stb..

Összefoglaló

Az azálea (Rhododendron simsii) Japán, és Közép-Kína területéről származó, virágos növény, mely az erikafélék családjába tartozik. Hazánkban elsősorban szobanövényként tartják, de a szabadba is kikerülhet tavasztól őszig. A gondozása nagyon könnyű, csak az alapvető igényeket kell biztosítani a számára, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele. A fény és talajigénye átlagos, egyedül az öntözésre kell odafigyelni, hogy ne öntözd se túl, se alul.

Ha hasznosnak találtad a cikket oszd meg barátaiddal is!

Hasonló cikkek